ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ

Καιρικές καταστροφές στην Κρήτη την περίοδο 2000-2022

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στην Κρήτη, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι έχει συμβεί στο νησί τα τελευταία 22 χρόνια. Για το λόγο αυτό ανατρέχουμε στη λεπτομερή βάση δεδομένων που διατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr για το σύνολο των καιρικών καταστροφών στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, την περίοδο 2000-2022, καταγράφηκαν συνολικά 540 καιρικά γεγονότα με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με 260 ανθρώπινες απώλειες αλλά και υλικές ζημιές και καταστροφές υποδομών, προβλήματα σε μετακινήσεις, κλπ.

Όσον αφορά στην Κρήτη, μέσα σε αυτή την περίοδο έχουν καταγραφεί 95 καιρικά γεγονότα με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τα σημεία όπου έχουν εκδηλωθεί τα 95 αυτά γεγονότα παρουσιάζονται στο χάρτη που ακολουθεί (μέσω της διαδραστικής εφαρμογής που έχουμε αναπτύξει στη σελίδα https://www.meteo.gr/weather_cases.cfm)

Πιο συγκεκριμένα:

· Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων επηρεάστηκε σε 58 από αυτά. Τα 32 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.

· Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου επηρεάστηκε σε 19 από αυτά. Τα 13 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.

· Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου επηρεάστηκε σε 48 από αυτά. Τα 32 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.

· Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου επηρεάστηκε σε 21 από αυτά. Τα 11 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.

Το σύνολο καιρικών γεγονότων της περιόδου 2000-2022 κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους στην Κρήτη. Οι πλημμύρες ευθύνονται για την απώλεια 12 ανθρώπων μέσα σε αυτό το διάστημα, εκ των οποίων οι 6 έχουν συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια.

Η συνεχής ενημέρωση της βάσης δεδομένων των έντονων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα επιτρέπει τον εντοπισμό των πιο ευάλωτων περιοχών και βοηθά σημαντικά στην καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα φαινόμενα αυτά.