ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κάλεσμα μνήμης σε μαρτυρικά χωριά στο νότιο Ρέθυμνο

Τιμή, αξία, ιστορία, ελευθερία, η ανακήρυξη κάποιου ως επίτιμου δημότη Δήμου Κρήτης!

Του Γιάννη Κανελλάκη

Γιάννης ΚανελλάκηςΜήνας ιστορικών, παραδοσιακών, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων ο Αύγουστος και για την λεβεντογένα Κρήτη. Για δεύτερη χρονιά φέτος, στο μαρτυρικό χωριό, Καλή Συκιά, στο νότιο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη, ολόλαμπρη γιορτή τσικουδιάς με πρωτοβουλία πάντα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της Καλής Συκιάς «ο Τσιλίβδικας» και με την ψυχή και την δύναμη της προέδρου Βασιλικής Μπαμιάκη-Κωστάκη και άλλων παραγόντων.

Στην διάρκεια των εκδηλώσεων θα αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα, όπως επίσης και τα πολιτιστικά στοιχεία της κρητικής παράδοσης, αλλά θα αναβιώσουν και μνήμες από το ολοκαύτωμα στην διάρκεια γερμανικής κατοχής. Στο χωριό αυτό οι γερμανοί ναζί, έκαψαν ζωντανές στα σπίτια τους 14 γυναίκες, το 1943.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015, με συναυλία στην οποία θα συμμετέχουν ο Σωτήρης Δογάνης «με τα φτερά της ρίζας», με παραδοσιακά τραγούδια, (Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Μπιθικώτση και Νίκο Ξυλούρη), με χορούς και πολύ κέφι. Επίσης στις 26 Αυγούστου 2015, θα γίνει καλλιτεχνική κρητική βραδιά με το συγκρότημα Χαλκιαδάκη, Μανωλιουδη. Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος, η συμμετοχή του κόσμου απ΄ όλη την Κρήτη και την Ελλάδα, θα είναι αναγνώριση των προσπαθειών των συντελεστών, των εκδηλώσεων, για την διατήρηση των αξιών της παράδοσή μας, αλλά και της αντίστασης.

Παράλληλα, στις 20 Αυγούστου 2015, στο χωριό Κρύα Βρύση, στο Αμάρι Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις για τις θηριωδίες των γερμανών στην διάρκεια της κατοχής με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, αλλά και τοπικών φορέων με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων περιοχών της Κρήτης αλλά και επισκεπτών διαφόρων χωριών. Στη διάρκεια της κατοχής οι ναζί έκαψαν 8 χωριά και εκτέλεσαν 164 άτομα. Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ως διοργανωτής των εκδηλώσεων, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα μιλήσει για την ιστορία της περιοχής, τις γερμανικές βαρβαρότητες, τις παραδόσεις και τια αξίες του τόπου, αλλά και για τα προβλήματα της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, θα βραβεύσει τον αγωνιστή, δημοσιογράφο και συγγραφέα, Μανώλη Παντινάκη, για το έργο του και την συγγραφική και δημοσιογραφική προσφορά του, στα χωριά του Αγίου Βασιλείου, αλλά και την Κρήτη. Ο Μανώλης Παντινάκης, θεωρείται από τους πρωτομάστορες την δημιουργίας του ντοκιμαντέρ στην Καλή Συκιά, δεδομένου ότι η σπίθα για την ανάφλεξη και διάδοση του ιστορικού έργου, προήλθε μέσα από τις σελίδες των έγκριτων βιβλίων του.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του κ. Ταταράκη και των μελών του Δ.Σ. θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Αγίου Βασιλείου ο υπογράφων (Γιάννης Κανελλάκης), για την δημοσιογραφική του προσφορά στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.