ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κάλεσμα σε συμμετοχή στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση Σούδας

eedyeΗ ΕΕΔΥΕ Ρεθύμνου (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην παγκρήτια κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μάη, στην Αμερικανονατοϊκή Βάση της Σούδας.

Από το Ρέθυμνο η αναχώρηση θα γίνει από την παλιά Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 π.μ. (απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο).

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης:

“Όλοι και όλες την Κυριακή 24 Μάη στην Παγκρήτια κινητοποίηση στην Αμερικανονατοϊκή Βάση της Σούδας, με αναχώρηση από την παλιά Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 π.μ.

Μέσα στις συνθήκες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και τις δυσκολίες των ιμπεριαλιστών να περάσουν στην ανάκαμψη, δυναμώνουν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί. Από την Αφρική (Λιβύη, Νιγηρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) έως την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη κ.λ.π είναι σε εξέλιξη πόλεμοι και επεμβάσεις, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων». Οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους, θυσιάζονται στο βωμό των καπιταλιστικών ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς πόρους, τους δρόμους μεταφοράς. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση «και μαζί και χώρια», είναι μέσα στο «παιχνίδι», οι κίνδυνοι γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου δυναμώνουν.

Σε όλο το φάσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στη νέα περίοδο – μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες – γίνονται συστηματικές προσπάθειες να κρύβονται οι πραγματικές αιτίες. Από τις «βολικές» εξηγήσεις των επιτελείων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, είναι η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», η αποτροπή « ανθρωπιστικής καταστροφής», η «προστασία πληθυσμών», η «προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως ήταν οι δικαιολογίες για το Ιράκ, το Κόσσοβο, τη Βοσνία, τη Λιβύη. Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους άνοιξε για τα καλά το κεφάλαιο «τρομοκρατία».

Πίσω από αυτή τη λέξη ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι κινούνται κανονικά « στρατοί», συνήθως μεταφερόμενων μισθοφόρων. Πίσω από αυτούς κρύβονται οι αστικές τάξεις διαφόρων χωρών που επιδιώκουν «βελτίωση» της θέσης τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Για παράδειγμα το «κλειδί» για την ονομασία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) είναι η λέξη «Λεβάντε», δηλαδή η Ανατολική Μεσόγειος. Παίρνοντας υπόψη αυτό μπορούμε να ψηλαφίσουμε ποιες αστικές τάξεις επωφελούνται από τη δράση του. ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το εξής: Η δράση των «τζιχαντιστών» μπορεί προσωρινά να μην αποφέρει «θετικά» αποτελέσματα για κάποιον ιμπεριαλιστή, ταυτόχρονα όμως με την μετατροπή τεράστιων περιοχών σε «κρανίου τόπο» αποτρέπει και τον αντίπαλο του να «επενδύσει» εκεί. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που σήμερα κηρύσσουν «ανελέητο πόλεμο» κατά των «τζιχαντιστών» και του Ισλαμικού Κράτους είναι οι ίδιοι που τους χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και στήριξαν παντοιοτρόπως για την υλοποίηση των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ζούμε σε μια περίοδο όπου τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης στο κορμί του λαού είναι έντονα και το κεφάλαιο ενισχύει τις βάσεις για αύξηση της κερδοφορίας του την επόμενη περίοδο.

Τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα οξύνονται, συνεχίζεται η υψηλή ανεργία και η φτώχια στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Στην περιοχή μας και ευρύτερα, ξεδιπλώνονται οι ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, οι πόλεμοι για το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων, των δρόμων μεταφοράς τους και γενικότερα των αγορών. «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Στη χώρα μας οι ψεύτικες προσδοκίες που καλλιέργησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ σχετικά με την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων αποκαλύφθηκαν μέσα στο τρίμηνο που πέρασε από τις εκλογές. Η κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων χειροτερεύει.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, συγκυβέρνησης, Ευρωζώνης, ΔΝΤ επιβεβαιώνει πως κοινή βάση των συνομιλιών αποτελεί η χρηματοδότηση και η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι λίστες με τις αναδιαρθρώσεις μεγαλώνουν και ο λογαριασμός στέλνεται στο λαό: ασφαλιστικό, εργασιακά, μείωση συντάξεων, φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από το πως θα ονομαστούν, οδηγούν σε μνημόνια διαρκείας με νέα αντιλαϊκή συμφωνία, συνέχιση των ελέγχων, της εποπτείας των μηχανισμών της Ε.Ε και της Τρόικας, τις ΗΠΑ σε ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή». Η αποκαλούμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης αποδεικνύεται επικίνδυνη, εμπλέκει το λαό μας σε περιπέτειες.

Φέτος η ΕΕΔΥΕ συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και δράσης στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η ιστορική της πορεία είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις. Το ΝΑΤΟ γίνετε πιο επιθετικό και πιο επικίνδυνο. Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, σε κάθε συνεδρίαση των επιτελείων του προστίθενται και νέα στοιχεία κατά των λαών.

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτική με άλλα, βίαια, μέσα.
Η πολιτική που εκμεταλλεύεται τους λαούς για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών ομίλων οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτό έχει αποδείξει η Ιστορία.

Την ίδια ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν με το φόβο άλλη μιας μείωσης σε μισθούς και συντάξεις, άλλης μια άδικης φορολογίας, η Ελλάδα διαθέτει για στρατιωτικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στα πλαίσια του Νατοϊκού σχεδιασμού, κατατάσσοντας της δεύτερη στη λίστα μετά τις ΗΠΑ.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν τα όπλα τους για να σκοτώνουν τους λαούς. Έχουν όμως και οι λαοί τα δικά τους, τα όπλα του αγώνα. Οι λαοί δεν παραδίνονται!

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καλεί τη ρεθυμνιώτικη κοινωνία, τη νεολαία, το μαχόμενο εργατικό – λαϊκό κίνημα σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση:

  • Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
  • Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό.
  • Κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Συμμετέχουμε την Κυριακή 24 Μάη στην Παγκρήτια κινητοποίηση στην Αμερικανονατοϊκή Βάση της Σούδας, με αναχώρηση από την παλιά Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 π.μ”