ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κάλεσμα των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ρεθύμνου για συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία

ΟΛΟΙ στην ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚαι στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, στις 10:00πμ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν στον αγώνα για την απόκτηση εργασιακών δικαιωμάτων.

1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Το τελευταίο διάστημα ξεσπούν μεγάλοι εργατικοί αγώνες σε Γαλλία,  Βρετανία,  Γερμανία, την Πορτογαλία,  Βέλγιο,  Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στο δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του «μικρότερου κακού» και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους.

Αυτός ο ίδιος νόμος είναι  που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, βάζει λουκέτα στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τους καταδικάζει να ζουν στην ανέχεια, να κόβουν από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάζουν πέρα, να ψάχνουν την ενίσχυση στο εισόδημα τους στα  διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας.

Με βάση αυτόν το νόμο υπάρχει απουσία μέτρων ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, ανεπαρκή μέτρα στις μεταφορές, κλείσιμο νοσοκομείων και υποστελεχωμένο προσωπικό στην υγεία,  χιλιάδες αναπληρωτές στην παιδεία, σχολεία ετοιμόρροπα που πέφτουν σοβάδες, καυστήρες που σκάνε και σκοτώνουν μαθητές, πλειστηριασμοί σπιτιών, απλησίαστα ενοίκια, διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα,  είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε.

Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε! Έχουμε συσσωρευμένη πείρα για να αποφεύγουμε ψέματα, μεγαλοστομίες και μπανανόφλουδες. Σε όλα τα βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας, σβήνουν οι όποιες διαφορές τους. Με κοινό βηματισμό νομοθετούν και συμφωνούν, διότι ο Θεός του κέρδους που προσκυνούν, είναι κοινός.

Η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε εργάτες που απεργούσαν και συναντούσαν την εργοδοτική βία και την καταστολή, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε με συγκινητικό τρόπο γύρω από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, η ουσιαστική στήριξη στους μετανάστες-εργάτες κόντρα στις ρατσιστικές απόψεις το δολοφονικό χέρι των χρυσαυγιτών, η διεθνής αλληλεγγύη προς τους λαούς άλλων χωρών, η γνήσια και πραγματική ενότητα των εργαζομένων που εκφράζεται στις γειτονιές κόντρα στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, αποδεικνύουν πως το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δεν είναι μια υπερβολή, αλλά ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε στις σημερινές συνθήκες.

1η ΜΑΗ, είναι μέρα αγώνα και τιμής

 Δεν είναι ώρα για ηττοπάθεια. Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας ώστε:

  • Να σταματήσουμε την αρπαγή των σπιτιών μας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που νομοθέτησαν οι προηγούμενοι και οι σημερινοί κυβερνώντες.
  • Να μην κλέβουν την ασφάλισή μας και να μας αφήνουν χωρίς σύνταξη ή να μας δίνουν πενταροδεκάρες.
  • Αντί αυτοί να μετράνε κέρδη κι εμείς κάθε τρεις μέρες νεκρούς συναδέλφους και δεκάδες σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη “κοιλάδα των Τεμπών”, να προστατεύσουμε τη ζωή μας με την πάλη μας, να μπορούμε να πηγαίνουμε γεροί και να γυρίζουμε γεροί από τη δουλειά.
  • Να παρθούν μέτρα για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία. Να πηγαίνουν τα παιδιά μας σε ασφαλή σχολεία, να μην κινδυνεύουν οι ζωές μας με το πρώτο ψιλόβροχο και να μη φοβόμαστε να μην καούμε κάθε καλοκαίρι. Οι κυβερνώντες μετράνε ως κόστος τα μέτρα ασφαλείας, την ενίσχυση των υποδομών με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.
  • Να μην περιμένουμε τα κουπόνια για να πάμε στο super market επειδή το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.
  • Να μη θεωρείται ότι “φταίει η κακιά μας τύχη” και η “κακιά η χώρα” όταν η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειαζόμαστε γιατρούς, νοσοκομεία, αναβαθμισμένες παροχές Υγείας, Πρόνοιας, πρόληψης και αντί γι’ αυτά να περιμένουμε στην ουρά πολλών μηνών ή να μας πέσει το “λαχείο” για να πληρώσουμε τα αρπακτικά της ιδιωτικής Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος!

Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν!

Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Ζήτω η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου

Σωματείο Συμβασιούχων Καθαριστριών Ν. Ρεθύμνου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Σωματείο Εργαζομένων Creta Farms