ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου σε συλλαλητήριο για τα εργασιακά

Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (φώτο αρχείου)

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 7μ.μ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα νέα αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωσε, επιβεβαιώθηκε ότι εμείς οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα πέρα από νέα βάρη και θυσίες για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση τους «μπουκώνει» με ζεστό χρήμα από τη λαϊκή φοροληστεία ενώ λίγες μέρες πριν πέρασε νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της αποζημίωσης των υπερωριών και το πετσόκομμα του δώρου των Χριστουγέννων.

Τώρα, αξιοποιώντας το πόρισμα “Πισσαρίδη”, προετοιμάζει νομοθετικές πρωτοβουλίες που φέρνουν την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Με μειώσεις στις συντάξεις και πιθανά αδυναμία στο μέλλον παροχής της επικουρικής ασφάλισης που θα συνεχιστεί και στην κύρια.

Με περαιτέρω επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση της πληρωμής υπερωριών και διευκόλυνση των απολύσεων, γενίκευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μέσα στο έτος ή το εξάμηνο που μαζί με όλες τις μορφές ευέλικτης εργασίας, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και την τηλεργασία, εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να είναι στη διάθεση του εργοδότη 24 ώρες το 24ωρο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση.

Νέα επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου με την ενίσχυση του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας, του συνδικαλισμού δηλαδή που υπηρετεί η πλειοψηφία στη ΓΣΣΕ και εξυπηρετεί αφάνταστα τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Με τους εργαζόμενους στη γωνία, εμποδίζοντάς τους να αντιστέκονται στην ολοένα και πιο σφοδρή επίθεση και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Παράλληλα θα επιχειρήσουν να βάλουν νέα εμπόδια στη δράση των ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ.

Παρεμβάσεις που θα συμπληρωθούν με την κατάργηση της όποιας προστασίας είχε απομείνει για την πρώτη κατοικία, παραπέρα εμπορευματοποίηση στις παροχές υγείας, πρόνοιας, παιδείας, στο νερό και στο ρεύμα. Και όλα αυτά όταν για χιλιάδες εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους και στον δικό μας, η βαρβαρότητα έχει γίνει «κανονικότητα» πριν την πανδημία με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Τις προτεραιότητές της η κυβέρνηση τις έδειξε και στη διαχείριση της πανδημίας! Δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας ενώ την ίδια στιγμή έκανε κουρελόχαρτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για χάρη των επιχειρηματιών στον τουρισμό, των εφοπλιστών και των ομίλων στις αερομεταφορές. Το ίδιο και με τα σχολεία, που άνοιξαν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ούτε λόγος για μέτρα προστασίας των εργαζομένων ή ελέγχους στους χώρους δουλειάς, όπου βασιλεύει ο νόμος του εργοδότη.

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και πρέπει να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα, συνολικά στην εργατική τάξη. Να μην δεχτούμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να
γίνουμε σκλάβοι εμείς και τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή ή για ελπίδες πως μπορεί κάτι να αλλάξει χωρίς τη δική μας αποφασιστική παρέμβαση.

Παίρνουμε αποφασιστικά την υπόθεση στα χέρια μας για να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» μπορεί και πρέπει να ακουστεί όσο ποιο δυνατά γίνεται, να αγκαλιάσει τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στις 13 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο δίνουμε την δική μας μαζική και ενωτική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης.

Καλούμε τα σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο νομό Ρεθύμνου να συνεδριάσουν άμεσα για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Αγωνιστικά χτίζουμε το δικό μας μέτωπο. Φέρνουμε στη πρώτη γραμμή τα προβλήματα και τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ø Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ.
Ø Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους.
Ø Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής
Ø εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Ø Υπαγωγή όλου του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες εργαζόμενους.
Ø Μέτρα προστασίας των ανέργων με επίδομα σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ, καμιά περικοπή στα συνταξιοδοτικά και όλα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Ø Όχι στις απολύσεις, να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας.
Ø Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.
Ø Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.
Ø Άμεση κρατική χρηματοδότηση για κάλυψη των αναγκών των σχολείων, ώστε να εξασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
Ø Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο της δράσης του Συνδικάτου, την Τετάρτη 7 του Οκτώβρη και ενόψει της απόφασης της δίκης των εγκληματιών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής κλιμάκιο του Συνδικάτου θα βρεθεί στους χώρους δουλειάς για να κουβεντιάσει με τους συναδέλφους για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου.