ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κάλεσμα υγειονομικών του Ρεθύμνου στην Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης στην Δημόσια Υγεία

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ σε δυναμική αγωνιστική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 “ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ” και ώρα 17.00 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, από κοινού με τα πρωτοβάθμια Σωματεία – Συνδικάτα του νομού με κύριες διεκδικήσεις την αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών με κατεπείγουσες διαδικασίες, άμεση αποκατάσταση των επαγγελματικών/μισθολογικών/επιστημονικών δικαιωμάτων και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βελτίωση συνθηκών εργασίας και εφημέρευσης των υγειονομικών, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και των μετακινήσεων του προσωπικού, ασφαλιστική κάλυψη με κρατική αστική ευθύνη των ιατρών.

Την ίδια ώρα που βρίσκονται σε σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα, με την Όμικρον -παράλληλα με την Δ- να επελαύνει και τα ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, με αντίστοιχη αλματώδη αύξηση των εισαγωγών, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας με τους υγειονομικούς εξουθενωμένους να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, με τα  νοσοκομεία να μετατρέπονται για μία ακόμα φορά σε νοσοκομεία μίας και μόνο αποκλειστικής νόσου ενώ ταυτόχρονα αντί για τη στελέχωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων, με ιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να περιθάλπουν Covid-19 ασθενείς και να διακομίζουν διασωληνωμένους.

Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας δεν προχωρά και ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Covid-19 ή σε Εμβολιαστικά Κέντρα ενώ Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κλείνουν με το προσωπικό τους να μετακινείται εξ’ ολοκλήρου στα νοσοκομεία, στερώντας τις υπηρεσίες τους από τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.

Η κρατική χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του 2022 μειώθηκε κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ, παράλληλα με την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ», στηριγμένο στα συντρίμμια του ήδη ιδιωτικοποιημένου και εμπορευματοποιημένου ΕΣΥ που οικοδόμησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θα είναι φτιαγμένο από τα ίδια σαθρά υλικά της οικονομικής ανταποδοτικότητας, της αυτοχρηματοδότησης, της επέκτασης της επιχειρηματικότητας.

Διεκδικούμε:

 • ︎Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας -των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων- με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.︎
 • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των υποψήφιων ιατρών και του υγειονομικού προσωπικού για όλες τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
 • ︎Άμεση ενίσχυση των νευραλγικών τμημάτων (Επειγοντολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Εντατικολόγοι) του ΓΝ Ρεθύμνου με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα υποστελέχωσης και θα το καθιστούν ικανό να ανταπεξέλθει με επάρκεια και ποιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 • ︎Άμεση-αυτόματη επαναπροκήρυξη σε ανώτερη βαθμίδα/τυπικά προσόντα των άγονων-κενούμενων θέσεων με εσωτερικές διαδικασίες και ταχεία τυπική έγκριση από τις ΥΠΕ.
 • ︎Αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid-19 και στελέχωση με το αντίστοιχο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
 • ︎Συνεχής λειτουργία των τακτικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων με μόνιμη λειτουργία της 2ης χειρουργικής τράπεζας.
 • ︎Νέο νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού με σύγχρονο οργανισμό και αλλαγής των οργανισμών στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ρεθύμνης ώστε να ανταποκρίνονται τις σύγχρονες ανάγκες.
 • ︎ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ και ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Ρεθύμνου, κυρίως στον αστικό ιστό (Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου), για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό και την αποσυμφόρηση του Τμήματος Επειγόντων του ΓΝ Ρεθύμνου. Έκτακτη ενίσχυση της Δημόσιας ΠΦΥ (Κέντρα υγείας αστικού ιστού και υπαίθρου) με πόρους και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό) για την ολοκληρωμένη Οικογενειακή Ιατρική, την έγκαιρη διάγνωση – παρακολούθηση ασθενών στην πανδημία, την διαχείριση των οξέων – χρόνιων νοσημάτων, την αποκατάσταση, την πρόληψη/προαγωγή/αγωγή της υγείας, την ταχεία διενέργεια των εμβολιασμών/test Covid-19, την ουσιαστική αποφόρτιση του ΓΝ Ρεθύμνου.
 • ︎ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις, σε μετατροπές και κλείσιμο των δημόσιων Μονάδων Υγείας. ΟΧΙ στις μετακινήσεις υγειονομικών και στα μπαλώματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
 • ︎Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα υγείας και των ιδιωτών ιατρών για την ενίσχυση των κλινικών Covid-19 και των Εμβολιαστικών Κέντρων. ΟΧΙ στην διαλογή ασθενών με Covid-19 από τις ιδιωτικές κλινικές.
 • ︎Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και  με εξασφάλιση δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και τα ΜΜΜ. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και σχολών. Επαναφορά του πρωτοκόλλου των ημερών της υποχρεωτικής «καραντίνας» σε 10 ημέρες, σύμφωνα με την επιστημονική τεκμηρίωση. Επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αντεργατική η πενθήμερη καραντίνα.
 • ︎Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Ενίσχυση και αύξηση των εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών ιατρών στους εμβολιασμούς Covid-19, όπως παιδιατρικούς εμβολιασμούς.
 • ︎Αναγνώριση της νόσου Covid-19 ως επαγγελματική νόσος για τους υγειονομικούς.
 • ︎Επαναφορά των μισθών των υγειονομικών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 με αναδρομική ισχύ.
 • ︎Ένταξη των υγειονομικών ΕΣΥ στα «Βαρέα και Ανθυγιεινά» επαγγέλματα.
 • ︎Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με κρατική ευθύνη των ιατρών ΕΣΥ.
 • ︎Απόσυρση εγκυκλίων Χουλιαράκη-Χατζηδάκη.
 • ︎Ασφαλές πλαίσιο διακομιδών προνοσοκομειακά και σε διανοσοκομειακό επίπεδο με ενίσχυση και οργάνωση ενός σύγχρονου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου ΕΚΑΒ. 
 • ︎Άμεση άρση διώξεων κατά υγειονομικών. Όχι στην προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης και στην στοχοποίηση των υγειονομικών.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση ΟΛΗΣ της κοινωνίας. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση είναι η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που απειλούν να καταργήσουν πλήρως κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας περίθαλψης, ιδιωτικοποιώντας τα πάντα στα ερείπια του ΕΣΥ που οι ίδιες κατεδάφισαν και πάνω στα συντρίμμια των στοιχειωδών δικαιωμάτων των υγειονομικών.

Τα ΔΣ των μοναδικών έγκριτων θεσμικών Οργάνων των υγειονομικών του νομού διεκδικούν σθεναρά και αμείωτα την βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας, της προσβασιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του νομού Ρεθύμνης και των συνθηκών εργασίας όλων των υγειονομικών του νομού, χωρίς εξαιρέσεις.

Τα Διοικητικά Συμβούλια ΕΓΕΣΥΝΡ, ΣΥΓΕΝΙΑΡ, Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΡ