ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κατάκτηση για τους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ μετά από δυναμική παρέμβαση στην φοιτητική μέριμνα και στην Πρυτανεία

Με κεντρικό σύνθημα «Εστίες για λίγους, ενοικια στο θεό, το δικαίωμα για σπουδές δεν μπάινει σε πλειστηριασμό», με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική, ο φοιτητικός σύλλογος ΣΤΕΦ πραγματοποίησε σήμερα, δυναμική παρέμβαση στην φοιτητική μέριμνα και στην Πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο, με αφορμή την απαίτηση της φοιτητικής μέριμνας σαν να ήταν μεσίτης, την στιγμή που ήδη έχει ξεκινήσει η εξεταστική, όλοι όσοι δικαιούνται δωμάτιο στην εστία να καταβάλλουν 4 ενοίκια μπροστά, που φτάνουν τα 180 ευρώ συν τα χρωστούμενα ενοίκια αν θέλουν να πάρουν κλειδί (στο ΕΛΜΕΠΑ οι λίγες φοιτητικές εστίες έχουν ενοίκιο !!!)!

Οι φοιτητές, ενώ στην αρχή ήρθαν αντιμέτωποι με προσβολές και κοροϊδία από τους υπευθύνους, που χαρακτηριστικά τους είπαν, «χάρη σας κάνουμε κιόλας που σας κρατάμε», δήλωσαν αποφασισμένοι να μην φύγουν και κατάφεραν να πάρουν δέσμευση από τον ίδιο τον Πρύτανη, ότι όλοι όσοι δικαιούνται δωμάτιο θα πάρουν άμεσα κλειδί, ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι να δώσουν το παραπάνω ποσό!

Οι φοιτητές λένε πως αυτό ήταν μόνο η αρχή και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απαιτώντας να μη μείνει κανείς φοιτητής ή φοιτήτρια χωρίς σπίτι ή δωμάτιο στην εστία ειδικά φέτος, που το να σπουδάσουν γίνεται ακόμα πιο δύσκολο εξαιτίας της ακρίβειας που εξανεμίζει τα χρήματα των οικογενειών τους.

Αναδεικνύεται η σοβαρή ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγουμένων, που δεν έχουν λύσει ούτε τα αυτονόητα σχετικά με τη στέγαση, ενώ τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, ειδικά για τους φοιτητές εργατικών και λαικών οικογενειών.

Την ίδια στιγμή που Κυβέρνηση και Πρυτανείες πανηγυρίζουν για την ανέγερση νέων εστιών από ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, καθημερινά βλέπουμε τις επιπτώσεις που έχει για τις σπουδές και τους όρους ζωής των φοιτητών η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στις φοιτητικές εστίες, όπως και στα ιδρύματα τους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη την Κρήτη, θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τον αγώνα τους, με ενημερώσεις, μάζεματα υπογραφών αλλά και μαχητικές κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων, Πρυτανείες, Δήμους και Περιφέρειες.
Μεταξύ άλλων, η ανακοινώση τους καταλήγει :

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση, κάθε φοιτητής πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι μόνος του!
Έχει στο πλευρό του τους υπόλοιπους συμφοιτητές του, το Φοιτητικό Σύλλογο του τμήματος του!
Οι φοιτητές έχουμε αποδείξει ότι μέσα από ο συλλογικό αγώνα, οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους μας, μπορούμε να διεκδικούμε και να έχουμε κατακτήσεις!

Διεκδικούμε:

• 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
• Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου!
• Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων, του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
• Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
• Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
• Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
• Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.