ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κατάντια: Διώχνουν δασκάλους και κλείνουν τρεις τάξεις στο Δημοτικό Σχολείο Καντάνου

Την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου από 6θέσιο σε 3 θεσιο, μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων τμημάτων που διερευνά αιφνιδιαστικά και ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τάξεις θα κάνουν μάθημα ανά δύο, δηλαδή α’ και β΄ δημοτικού, γ’ και δ’ μαζί και ε’ με στ’ μαζί με έναν δάσκαλο!

Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι γονείς των μαθητών ενώ μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και τον Δημήτρη Παππά, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Βασιλική Αντωνογιαννάκηδιεμήνυσε πως δεν θα σταματήσουν τον αγώνα:

«Εδώ η Κάντανος, ο κόσμος της Καντάνου, έχει μάθει να αγωνίζεται και να είναι νικηφόρος ο αγώνας τους» τόνισε η κα Αντωνογιαννάκη.

Όπως εξήγησε, οι γονείς μόλις χθες πληροφορηθήκαν αιφνίδια ότι υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου: «Το σχολείο είναι 6θεσιο και θελουν να το υποβαθμίσουν σε 3θεσιο δηλαδή θέλουν πρώτη και δευτέρα μαζί κ.ο.κ.»

Είναι τραγικό που συμβαίνει αυτό εν μέσω πανδημίας και ενώ τα παιδιά έχουν περάσει όλα αυτά με την τηλεκπαίδευση» σημείωσε.

Το σχολείο αυτή τη στιγμή έχει 50 μαθητές από όλα τα ορεινά χωριά, Φλώρια, Κακοδίκι, Τεμένια ενώ είναι ένα σχολείο που έχει αναπτύξει έντονη δράση με προγράμματα όπως το Erasmus + τα οποία θα κοπούν με την υποβάθμισή του.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δάσκαλος για κάθε τάξη, δηλαδή αν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και κάποιοι εκπαιδευτικοί θα φύγουν και τα παιδιά θα αναγκαστούν, μεσούσης της σχολικής χρονιάς και μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης να αλλάξουν δάσκαλο, συμμαθητές κλπ.

Επίσης, σύμφωνα με την κα Αντωνογιαννάκη, εκτός από τους εκπαιδευτικούς λόγους υπάρχει πρόβλημα και στο κτηριακό καθώς οι αίθουσες δεν είναι κατάλληλες ενώ σε κάποιες τάξεις υπάρχουν δύο μαθητές με παράλληλη στήριξη κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Πώς πιστεύουν ότι εν έτη 2021 τα παιδιά του χωριού δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση;» σχολιάζει και τονίζει πως οι γονείς δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους.

zarpanews.gr