ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και τις φοροαπαλλαγές!

Με τη «ματωμένη» συνταγή ΔΝΤ θα γίνουν, όπως όλα δείχνουν, και οι αλλαγές στο Φορολογικό, το οποίο “παγώνει” επί του παρόντος, αφού κατόπιν υποδείξεων της Τρόικα θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο από τη κυβέρνηση που θα προκύψει στις επικείμενες εκλογές.

Ανατρέχοντας, όμως, κανείς στις προβλέψεις του Νέου Μνημονίου για το νέο Φορολογικό, διαπιστώνει με δέος ότι ακόμα και τα τελευταία… οχυρά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ετοιμάζονται να καταρρεύσουν κάτω από τη… μπότα του ΔΝΤ, αφού έρχεται κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων, που προέβλεψε ο εθνικός νομοθέτης με στόχο να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες ομάδες και ειδικά εκείνοι που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως ζητούσε, λοιπόν, το ΔΝΤ με τη πρόσφατη μελέτη του, θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αυτό το “ψαλιδισμένο” αφορολόγητο των 5.000 ευρώ είναι πολύ πιθανόν να καταργηθεί με τη σημερινή του μορφή και να πάρει τη μορφή επιστροφής φόρου, ενώ όλες οι υπόλοιπες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, για δίδακτρα, για ενοίκια- για τις οποίες ήδη η μείωση φόρου έχει περιοριστεί στο 10%- βαίνουν προς πλήρη κατάργηση. Ως αντιστάθμισμα των πρωτοφανών επιβαρύνσεων, η συνταγή που θα εφαρμοστεί θα προβλέπει εισοδηματικές ενισχύσεις αλλά μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Εκτός από το σοκ της κατάργησης των φοροαπαλλαγών, δραματικές θα είναι και οι επιβαρύνσεις από τη κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά, οι κάτοικοι των οποίων απειλούνται και με τη κατάργηση της ειδικής φορολογικής κλίμακας που ισχύει γι΄αυτούς.

Στην ατζέντα του Φορολογικού, που θα… εμπλουτιστεί έως το καλοκαίρι αναλόγως της πορείας του Ελλείμματος και των εσόδων, θα συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση του ΚΒΣ, η απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ και της φορολογίας των ακινήτων -που δεν αποκλείεται να κρύβει και επιβαρύνσεις- η απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κάτι που παραπέμπει σε μια φορολογική κλίμακα με πολύ λιγότερα κλιμάκια άρα πιο άδικη για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όσον αφορά, δε, στη φορολογία του κεφαλαίου, θα αναζητηθεί φόρμουλα για ενιαία αντιμετώπιση τόκων καταθέσεων, αποδόσεων ομολόγων, μερισμάτων, εισοδημάτων από ακίνητα, κάτι που μάλλον οδηγεί σε αύξηση και όχι ελάφρυνση των εν λόγω φορολογικών βαρών…

πηγή