Κάτοικος του Μασταμπά Ρεθύμνου: «Το μάθημα από τις περσινές πυρκαγιές στο Μάτι φαίνεται δεν μας άγγιξε!»

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 4/10/19 στον Μασταμπά, στις νότιες παρυφές της πόλης του Ρεθύμνου, αναγνώστρια του Rethemnos.gr και κάτοικος της περιοχής περιγράφει τις εικόνες που αντίκρισε επιστρέφοντας στο σπίτι της:

«Στις 4/10/19 επιστρέφοντας από τις εργασίες μας οι κάτοικοι της οδού Καστενάζο (προέκταση της Αντύπα) στον Μασταμπά, βρήκαμε στην αρχή τον καπνό και σε ελάχιστο χρόνο δηλαδή λιγότερο από μισή ώρα, την φωτιά να απειλεί τα σπίτια μας και να καίει μέρος από το δασάκι του Μασταμπά, ενώ ήδη είχε καλύψει καίγοντας όλη την πλαγιά πάνω και κάτω από την ταβέρνα Κορφή!

Αμέσως μεταφέραμε τα αυτοκίνητα μας σε πιο ασφαλές μέρος αφού πρώτα επικοινωνήσαμε με την πυροσβεστική, η οποία ήδη γνώριζε το συμβάν και μας διαβεβαίωσε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν καθοδόν (ως γνωστόν η πυροσβεστική βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των πέντε λεπτών από τον Μασταμπά).

Όλοι εμείς (οι κάτοικοι) με τσεκούρια, πριόνια και ότι άλλο βρήκαμε προσπαθήσαμε να κάνουμε την αποψίλωση που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε στην περιοχή και με λάστιχα νερού να παραστήσουμε τους κρουνούς που ουδέποτε τοποθετήθηκαν στο δασάκι (που φιλοξενούνται μάλιστα και δεξαμενές νερού).

Κι όλα αυτά μπροστά στα μάτια ενός αστυνομικού που παρακολουθούσε αμέριμνος τις προσπάθειες. Κάποια στιγμή μας ζητήθηκε από την αστυνομία να εκκενώσουμε το χώρο γιατί η φωτιά ήταν προ των πυλών.

Όσο για την πυροσβεστική έφτασε σε περισσότερο από μία ώρα, ακριβώς την στιγμή που η φωτιά θα περνούσε στα σπίτια μας. Πολλές οι απορίες και το μάθημα από τις περσινές πυρκαγιές στο Μάτι φαίνεται δεν μας άγγιξε.

Πολιτική προστασία ανύπαρκτη!! Ούτε αποψίλωση, ούτε κρουνοί!!

Όταν όμως καίγεται το σπίτι του γείτονα τότε κινδυνεύει και το δικό σου. Πόσο μάλλον όταν κινδύνεψαν πολλά σπίτια και οι δρόμοι ζούσαν το αδιαχώρητο ,ευτυχώς δεν χρειάστηκε να μετακινηθεί κάποιο ασθενοφόρο.

Τώρα κυκλοφορεί η φήμη ότι βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός. Ακόμα πιο απροστάτευτοι. Ο παραλογισμός του κέρδους συναντά την αδιαφορία. Ο παράγων Άνθρωπος απών!».