ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ: Αφιέρωμα στον Ιρανικό Κινηματογράφο

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (www.kinler.gr) θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2019, ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο Ιρανικό Κινηματογράφο υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας του Ιράν στην Ελλάδα (www.iranculture.gr).

Ο κινηματογράφος του Ιράν γνωρίζει μια ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, με ταινίες που βασίζονται σε απλές, ανθρώπινες ιστορίες, πλούσιες σε συναίσθημα, με λιτή αλλά ρεαλιστική σκηνοθεσία. Μάλιστα, ορισμένοι σκηνοθέτες όπως ο Αμπάς Κιαροστάμι και ο Ασγκάρ Φαραντί απολαμβάνουν πλέον διεθνή αναγνώριση και έχουν ήδη αρκετά βραβεία στο ενεργητικό τους.

Η 1η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, έχει τίτλο “Τόσο απλά” και είναι του 2008, σε σκηνοθεσία Reza Mirkarimi. Η ταινία απεικονίζει μια μέρα στη ζωή της Tahereh η οποία μοιράζεται ανάμεσα σε διάφορους ρόλους όπως αυτός της αφοσιωμένης νοικοκυράς, της χρήσιμης γειτόνισσας και ενός εξυπηρετικού ατόμου. Η Tahereh αισθάνεται ότι είναι απαρατήρητη από όλους και κυρίως από τη δική της οικογένεια. Πρόκειται για μια ταινία που σκιαγραφεί τα εσωτερικά συναισθήματα μιας απλής καθημερινής Ιρανής.

Η 2η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, έχει τίτλο “Εδώ χωρίς εμένα” και είναι του 2011, σε σκηνοθεσία Bahram Tavakoli. Βασισμένη στο Γυάλινο Κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς, η ταινία αφηγείται λεπτομερώς την ιστορία της Γιάλντα, ενός ανάπηρου κοριτσιού που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συλλογή γυάλινων ζώων και κρατάει μυστική την έλξη της για τον Ρέζα, τον καλύτερο φίλο του αδελφού της. Ο αδελφός της Έχσαν, του οποίου η αφήγηση μας συνοδεύει στην ταινία, γράφει ποίηση και ονειρεύεται απεγνωσμένα τη φυγή του από το Ιράν.

Η 3η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, έχει τίτλο “Πισίνα ζωγραφικής” και είναι του 2013, σε σκηνοθεσία Maziar Miri. H Maryam και o Reza προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο στη ζωή τους, αλλά συναντούν πολλά εμπόδια που οφείλονται στη νοητική υστέρηση και των δύο. Ο γιος τους Soheil γεννήθηκε χωρίς την ίδια ιδιαιτερότητα και αρχικά δεν συνειδητοποιεί πόσο διαφέρουν οι γονείς του από τους άλλους ενήλικες, μέχρι που αρχίζει να μεγαλώνει.

Η 4η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, έχει τίτλο “ Ένας κύβος ζάχαρης” και είναι του 2011, σε σκηνοθεσία Reza Mirkarimi. Η νεότερη κόρη μιας μεγάλης ιρανικής οικογένειας ετοιμάζεται να παντρευτεί. Μια ημέρα πριν την τελετή, οι κοντινοί συγγενείς μαζεύονται στον περίβολο του θείου Εζατολάχ. Το τοπίο του περίβολου είναι τέλειο για μια τέτοια καλοκαιρινή συνάθροιση, με τους πλούσιους κήπους και τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους. Όλοι περνούν καλά: οι γυναίκες μαγειρεύουν και κουτσομπολεύουν, τα ανίψια λένε ιστορίες φαντασμάτων, τα δώρα καταφτάνουν. Μέχρι, που ένας απλός κύβος ζάχαρης αλλάζει τα πάντα.

Παράλληλα, θα προβάλλεται πριν από τις ταινίες, το ντοκιμαντέρ του Φαζίν Ρεζαγιάν “Spring Wind”, που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας και είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Τουρισμού του Ιράν.

Περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα και τις ταινίες του: www.kinler.gr/afieroma-iranian-films