ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ: Διήμερο αφιέρωμα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ) παρουσιάζει ένα διήμερο αφιέρωμα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθούν δύο τρίωρες προβολές την Κυριακή 7 και τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023.

Η καθεμιά ημέρα προβολών θα περιλαμβάνει τρεις ελληνικές ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) που ξεχώρισαν στο τελευταίο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η θεματολογία των ταινιών περιλαμβάνει κοινωνικά ζητήματα για την οικονομική δυσπραγία κάποιων ανθρώπων, την οικολογία και το περιβάλλον, τη μετανάστευση, ή μια ματιά σε πρόσωπα που με τον τρόπο τους παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Οι προβολές θα γίνουν στο “Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών” στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 84, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

1η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΪΟΥ 2023, 20:30 – 23:30

‘Roofless Dreams’ του Σωτήρη Δανέζη, 83′
Είχαν δουλειά, οικογένεια, σπίτι, ώσπου τα έχασαν. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί για δεκατρείς μήνες πέντε ανθρώπους που ζουν στα όρια της αστεγίας στους δρόμους της Αθήνας, όπως και τις προσπάθειες της ΜΚΟ Emfasis να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο. Κακοποίηση, φυλάκιση, απώλεια… Οι «μάχες» τους αντικατοπτρίζουν κάποιες από τις δικές μας· το ίδιο συμβαίνει και τα όνειρά τους.

‘Fishing for Litter’ του Σωτήρη Δανέζη, 26′
«Αν αλιεύσουμε τώρα από τα Δαρδανέλια ως τον Πειραιά, τα ψάρια που θα πάρουμε πάνω θα είναι δύο, τα βαρέλια δέκα, τα μπουκάλια εκατό και τα σκουπίδια χίλια!». Ο Δημήτρης από την Καβάλα, με τη μηχανότρατά του, έβγαλε πέρσι από τη θάλασσα 2,5 τόνους απορρίμματα. Είναι ένας από τους 40 αλιείς που συνεργάζονται με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

‘Με δύο βαλίτσες’ του Κώστα Αυγέρη, 66′
Ένα ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις ομιλητών που μοιράζονται προσωπικά βιώματα από την αλληλεπίδρασή τους με την ελληνογερμανική κουλτούρα. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει, μέσα από την ιστορία, την εμπειρία και την πορεία των ομιλητών, τις επιρροές που έλαβαν σύγχρονοι Έλληνες από τη Γερμανία.

2η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΪΟΥ 2023, 20:30 – 23:30

‘Πένθος – Αυτοί που Μένουν’ των Μυρτώ Πατσαλίδου & Μαρίας Λούκα, 71′
Μια καταβύθιση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: τις στυγνές δολοφονίες του Shahzad Luqman, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν με τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μεταμορφώνουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη.

‘Ο Νικόλας της Μαρίας’ της Μαρίας Γιαννούλη, 29′
Ο Νικόλας –παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης– εγκαταλείφθηκε σε ίδρυμα μόλις γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωνε ήταν τραγικές. Η Μαρία αποφάσισε να τον υιοθετήσει, κι έτσι η αγάπη, η φροντίδα και το πείσμα της τον μεταμόρφωσαν ριζικά. Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της ψυχής και της ανιδιοτελούς αγάπης που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια.

‘Το τελευταίο αετόπουλο’ των Στέλιου Κούλογλου & Φωτεινής Λαμπρίδη, 78′
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, εργάτης στη Γερμανία τα πέτρινα χρόνια, ο 92χρονος Βαγγέλης Σακκάτος αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. Στη Γερμανία συναντά τους παλιούς συντρόφους του, μετά διαδίδει το μήνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Νιώθει νέος, όπως ήταν όταν συμμετείχε στην Αντίσταση ως αετόπουλο του Άρη. Θέλει να ζήσει κι άλλο για να ολοκληρώσει το έργο του.