ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ

Κοινή λογική: Προτάσεις για την οικονομία – του Γιώργου Κισσανδράκη

Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει:

  • Έχουν χαθεί 120 δις το διάστημα 2000-2010 από φοροδιαφυγή
  • Μόνο το 2% των ΔΥ τιμωρούνται, και φυσικά πέφτουν στα μαλακά.
  • Η διαφθορά κόστισε 632 εκ. ευρώ το 2010 και 554 εκ. ευρώ το 2011

Οι πρωταθλητές, σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια είναι νοσοκομεία, εφορίες πολεοδομίες και ΟΤΑ. Φυσικά δεν αμφιβάλει κανείς ότι η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η ατιμωρησία είναι οι βασικοί λόγοι της πτώχευσης. Μπορούμε να κάνουμε μερικά απλά βήματα για να «διορθωθούν» τα παραπάνω νούμερα.

Δημόσια Διοίκηση

Οι διορισμοί διοικητών, γενικών γραμματέων, διευθυντών και άλλων δημόσιων αξιωμάτων να γίνονται με ηλεκτρονικό ανώνυμο τρόπο. Ο κάθε υποψήφιος να καταθέτει ηλεκτρονικά τον φάκελό του και αντί για όνομα να έχει έναν μοναδικό αριθμό. Οι υποψήφιοι (ανώνυμοι πάντα) και η απόφαση επιλογής να είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες.

Στο νοσοκομείο Σπάρτης διορίστηκε 32 ετών πτυχιούχος τμήματος οικονομικών επιστημών για διοικητής. Δεν υπήρχαν άλλοι με περισσότερα προσόντα; ΟΧΙ, τα κομματικά προσόντα ΔΕΝ μετράνε.

Για τα φακελάκια: Κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων που συνήθως αποτελούνται από συναδέλφους του κατηγορούμενου, και κατευθείαν εκδίκαση σε ποινικό δικαστήριο με ποινή την απόλυση και αφαίρεση δια παντός της άδειας (γιατρού, μηχανικού κλπ) και δέσμευση προσωπικής περιουσίας. Έλεγχος πόθεν έσχες σε βάθος προϋπηρεσίας στην συγκεκριμένη υπηρεσία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος αν προήλθαν από το «μαύρο» χρήμα

Δημόσιες προμήθειες. Θέλει το νοσοκομείο να αγοράσει γάζες; Να προκηρύξει ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Επίσης οι προσφορές των προμηθευτών να είναι ανοικτές. Όλη η διαδικασία να είναι προσβάσιμη από τους πολίτες. Στο κάτω κάτω τα δικά μας χρήματα είναι.

Ο πολίτης δεν πρέπει να έχει καμία προσωπική επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες. Όλα να γίνονται ηλεκτρονικά  και μόνο από τα ΚΕΠ.

Υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν θέσεις γραφείου, στους υπολογιστές. Δεν μπορεί να πηγαίνω στο ΤΕΒΕ Ρεθύμνου και να μου βγάζουν φύλλα και καρμπόν για να κάνουν αντίγραφα και να χάνω 2 ώρες να συμπληρώσει 3 αιτήσεις.

Όλα τα υποθηκοφυλακεία θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν και να διασυνδεθούν με την ΓΓΠΣ με παράλληλη κατάργηση του Ε9. Να δούμε όντος ποιος έχει περιουσία και ποιος όχι.

Ιδιωτικός τομέας

Κατάργηση οποιουδήποτε κόστους χρήσης του αναγνώστη καρτών (πιστωτικών και χρεωστικών). Γιατί η τράπεζα να σε χρεώνει ΚΑΙ εδώ 1-2%;

Ανοιχτά πρότυπα κατασκευής. Να μην σου πουλάει η τράπεζα ένα μηχάνημα πανάκριβα και να μην ξέρεις τι ακριβώς κάνει. Να ορίζει τις προδιαγραφές η τράπεζα και άσε ανοιχτό το ποιος τα κατασκευάζει, να πέσουν και ο εξωφρενικές τιμές

 Κατάργηση κόστους εμβασμάτων εντός Ελλάδας και εισερχόμενων εμβασμάτων από εξωτερικό.   

Είναι δυνατόν και ειδικά εν μέσω χρονικής περιόδου ελέγχου κεφαλαίων η Πειραιώς να σε χρεώνει 4 ευρώ για εισερχόμενα εμβάσματα και 3 ευρώ η ΑLPHA (από εσωτερικό και εξωτερικό);

Κατάργηση όλων των χρεώσεων ηλεκτρονικών πληρωμών και χρέωση χρήσης ταμείου τράπεζας, αφού απασχολείς υπάλληλο. Επίσης χρέωση αδρανών λογαριασμών. Όλοι πρέπει να έχουν ενεργό λογαριασμό για να παρακολουθούνται οι συναλλαγές για φορολογικούς σκοπούς.

Χαμηλότερη φορολογία (και για τον αγοραστή και τον πωλητή) και ΦΠΑ για ηλεκτρονικές συναλλαγές και υψηλότεροι συντελεστές για συναλλαγές με μετρητά.

Άλλα μέτρα

Κατάργηση δικαιωμάτων βουλευτών και μελών κυβέρνησης για μετατάξεις,αποσπάσεις, διορισμούς και λοιπών ρουσφετιών. Θέλεις σύμβουλο; Προκήρυξε την θέση.

Βασικό εισόδημα για άπορες οικογένειες.

Επιδότηση και φορολογικά κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση με την ίδια λογική που προωθήθηκε ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αν κάθε νοικοκυριό καταναλώνει 10-20% λιγότερο ρεύμα τότε θα υπάρχει τεράστια οικονομία στις ανάγκες ρεύματος.

Κατάργηση πατεντών στα φάρμακα και ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τα γενόσημα δεν είναι κατ’ανάγκη «κακά». Τα γενόσημα από τρίτες χώρες πιθανόν να εμπεριέχουν κινδύνους από ελλειπή μέτρα ασφαλείας ή να μην είναι τόσο αποδοτικά όσο τα πρωτότυπα. Ένα ταξιδάκι σε ευρωπαϊκή χώρα και θα δείτε ότι οποιοδήποτε φάρμακο κατασκευάζεται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το φαρμακείο που το αγοράζεις.

Το κείμενο καταγράφει τις προσωπικές μου θέσεις. Οι επίσημες θέσεις του κόμματος είναι στην ιστοσελίδα: https://www.pirateparty.gr/theseis.

Γιώργος Κισσανδράκης
MSc Πληροφορικής/Ιδιωτικός υπάλληλος
Υποψήφιος με τον συνασπισμό “Δημοκρατικοί, Κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας