ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ

Κοινή λογική – του Γιώργου Κισσανδράκη

κόμμα πειρατών ελλάδοςΗ πλειοψηφία των πολιτών (και ψηφοφόρων), αν τους ρωτήσεις τι πρεσβεύει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θα σου πει “το κόμμα που υποστηρίζει την νομιμοποίηση του κατεβάσματος ταινιών από το internet”.

Αρχικά, ποιοι είμαστε. Είμαστε πολίτες, με δουλειές (ή άνεργοι). Δεν είμαστε από πολιτικά τζάκια, δεν κληρονομούμε θέσεις και αξιώματα, δεν είμαστε άεργοι, όπως η πλειοψηφία των μεγαλοπολιτικών.

Τι αντιπροσωπεύει το κόμμα. Εγώ θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύουμε την κοινή λογική. Δανειζόμαστε ιδέες από όλο το πολιτικό φάσμα οι οποίες είναι λογικές. Δεν τοποθετούμαστε πάνω στο φάσμα. Επίσης έχουμε δικές μας προτάσεις, τις οποίες κανείς άλλος δεν τολμά να προτείνει γιατί θα ξεβολευτεί η θα ξεβολέψει τους “δικούς του”.

Μερικές προτάσεις θα μπορούσαν να είναι:

 • ΦΠΑ: 13% για ελληνικά και 23% για εισαγόμενα
  Τονώνουμε την εσωτερική αγορά ενώ παράλληλα μειώνονται οι εισαγωγές. Μπορεί να αντιβαίνουν κάποιους κανόνες ευρωπαϊκούς κυρίως, αλλά αυτό δεν με απασχολεί.
 • Πλήρη διαφάνεια
  Πρόσβαση πολιτών σε όλα τα δημόσια έγγραφα, εκτός των εγγράφων σχετικά με την εθνική ασφάλεια και προσωπικά δεδομένα (εξαιρούνται βουλευτές και θέσεις διορισμένων από κυβερνήσεις).
 • Περιορισμός για δημόσια αξιώματα
  Κανείς δεν θα μπορεί να είναι σε θέση αιρετή (βουλευτής, δήμαρχος κλπ) ή διορισμένος (διευθυντής σε ΔΥ, γενικός γραμματέας υπουργείου κλπ) περισσότερο από 8 χρόνια.
 • Απολαβές βουλευτών
  Οι βουλευτές να παίρνουν το βασικό μισθό (ναι τον βασικό) και να πληρώνονται υπερωρίες για τις 8+ ώρες εργασίας σε επιτροπές. Το κράτος να τους παρέχει μόνο διαμέρισμα για να μένουν, για όσους εκτός Αθηνών
 • Πνευματικά δικαιώματα
  Τα πνευματικά δικαιώματα να καταλήγουν στους καλλιτέχνες ή σε συγγενείς τους και όχι στις εταιρίες (διανομής, δισκογραφικές κλπ) και να είναι ελεύθερη η αναπαραγωγή για προσωπική χρήση
 • Δημοψηφίσματα για τα πάντα
  Σε επίπεδο δήμου για έργα, σε επίπεδο περιφέρειας, σε επίπεδο κράτους (πχ για δήμο για έργα άνω των 100.000 ευρώ). Να μην ακούμε ότι το νοσοκομείο προμηθεύτηκε σύριγγες με 15 ευρώ την μια. Τα ΚΕΠ θα μπορούσαν να είναι μόνιμα δημοψηφικά κέντρα. Η προσωποποίηση πραγματοποιείται από τον υπάλληλο, και στο παραβάν απλά ψηφίζεις σε μια οθόνη touch screen. Και μην μου πείτε για ηλικιωμένους. Εδώ ανάγκασαν τους ηλικιωμένους να έχουν e-banking
 • Αξιοκρατία
  Δεν μπορεί να διορίζεται διοικητής δημόσιας υπηρεσίας κάποιος επειδή είναι “παιδί του κόμματος”. Να προκηρυχθεί η θέση ανοιχτά και να κατατεθούν βιογραφικά. Μετά από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα να επιλεχθεί ο καταλληλότερος

Οι θέσεις μας είναι στα πλαίσια της κοινής λογικής. Βέβαια έχουμε συνηθίσει στα παράλογα και η κοινή λογική φαίνεται η παράλογη, αλλά μερικοί αντιστεκόμαστε.

Πολλοί, κυρίως οι επαγγελματίες πολιτικοί και κομματόσκυλα, θα πουν δεν έχουμε θέσεις για σοβαρά προβλήματα. Η απάντησή μου είναι: Αφού κυβερνήσατε για 40 χρόνια αυτό που καταφέρατε είναι να κάνετε την οικονομία σαν τα μούτρα σας, εσείς οι ίδιοι θα δώσετε τις λύσεις τώρα;

Δοκιμάστε δημοψηφίσματα, πλήρη διαφάνεια και πραγματική αξιοκρατία να δούμε πως θα πάει.

Το κείμενο καταγράφει τις προσωπικές μου θέσεις. Οι επίσημες θέσεις του κόμματος είναι στην ιστοσελίδα: https://www.pirateparty.gr/theseis.

Γιώργος Κισσανδράκης
MSc Πληροφορικής/Ιδιωτικός υπάλληλος
Υποψήφιος με τον συνασπισμό “Δημοκρατικοί, Κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας”
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας