ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κινήσεις για την ενίσχυση των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της χώρας

Ανδρέας ΞανθόςΤο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπου είχε πολύωρη συνομιλία με την υποδιοικήτρια και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Ο Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ελληνικής ψυχιατρικής εταιρείας και εκπρόσωπο της χώρας μας στον που για την ψυχική υγεία Δημ. Πλουμπίδη και τον καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμά Υφαντή άκουσαν όλα τα προβλήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι, τόσο αυτά που ταλανίζουν συνολικά το ΕΣΥ, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, αλλά και τα ιδιαίτερα θέματα της νοσηλείας και της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών που αντιμετωπίζει το Δαφνί, μετά και τα διαδοχικά βίαια περιστατικά που έγιναν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο 3 ψυχικά πασχόντων πριν 26 ημέρες από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από εμπρησμό που προκάλεσε άλλος νοσηλευόμενος.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν 2 υπομνήματα στον υπουργό. Το ένα αφορά στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και τους νοσηλευόμενους με το άρθρο 69, όπου κάποιοι αποτελούν κίνδυνο για τις ζωές και την ακεραιότητα ασθενών, καθώς και εργαζόμενων. Το άλλο αφορά αναλυτικά στις ελλείψεις πόρων και προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το Σύστημα Υγείας βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο λειτουργικού μπλάκ άουτ και εξέφρασε την πρόθεση του να γίνουν κινήσεις που θα αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την αύξηση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους για την υγεία κατά 300 εκ. έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, 1000 προσλήψεις που είναι από τον Αύγουστο στον ΑΣΕΠ και άλλες 2440 που ολοκληρώνεται με τις Υγειονομικές Περιφέρειες η κατανομή τους.

Από αυτές τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 300 θα ενισχύσουν την ψυχική υγεία ενώ όπως τόνισε λόγω της κρίσης και των 22000 κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία θα αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ακόμη και με τα 5μηνα, όπου γίνεται προσπάθεια για 3000 προσλήψεις, αλλά και με επικουρικό προσωπικό μέσω συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφορικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται με το άρθρο 69 του ποινικού κώδικα, ο υπουργός είπε ότι αποτελεί δυσλειτουργία του συστήματος και ότι ήδη είναι σε επαφή με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, όπου σύντομα θα παρουσιάσει την τροποποίηση του, ενώ προανήγγειλε σοβαρή τομεοποίηση και οργάνωση της ΠΦΥ.

Ευελπιστούμε στα πλαίσια της γενικότερης ανάταξης του συστήματος υγείας να μπορέσουμε να υπάρξει αισθητή βελτίωση και ανακούφιση τόσο για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας όσο και για τους εργαζόμενους, είπε χαρακτηριστικά.