ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΚΚΕ: «Να δοθεί λύση στα προβλήματα της Σχολής Ξεναγών στο Ρέθυμνο»

Ερώτηση στην βουλή σχετικά με την λειτουργεία της Σχολής Ξεναγών Ρεθύμνου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Συντυχάκης Μανώλης, Κατσώτης Χρήστος και Κομνηνάκα Μαρία.

Η σχετική ερώτηση του ΚΚΕ:

«Σε ομηρία, με ευθύνη της κυβέρνησης, βρίσκονται οι σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Ρεθύμνου, καθώς η Σχολή παραμένει κλειστή, με ακάλυπτες τις ανάγκες σε καθηγητές, ενώ οι σπουδαστές περιμένουν από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν μαθήματα, χωρίς καμία απάντηση για το πότε θα λειτουργήσει η Σχολή, παρά τις διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις τους.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της πολιτικής, που θέλει να μην υπάρχει μόνιμο προσωπικό, αλλά το Υπουργείο να προκηρύσσει κάθε χρόνο τις θέσεις των συμβασιούχων καθηγητών και μάλιστα με σοβαρή καθυστέρηση, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων και η Σχολή κλειδώνει! Χαρακτηριστικό είναι ότι, μέχρι σήμερα, μόνο 2 καθηγητές έχουν αποδεχτεί τη θέση για το τρέχον σπουδαστικό έτος.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους 70 σπουδαστές (40 δευτεροετείς και 30 πρωτοετείς) και τις οικογένειές τους. Ορισμένοι από αυτούς προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας, επωμιζόμενοι και το βαρύ οικονομικό κόστος να εγκατασταθούν στο Ρέθυμνο και αντίστοιχα να ρυθμίσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, δεδομένου ότι η σχολή απευθύνεται σε ενήλικες. Σοβαρά είναι τα προβλήματα επιβίωσης που προκαλούνται και σε όσους εργάζονται κάθε χρόνο στον τουρισμό, καθώς δε θα μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις και να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα για τον επόμενο χειμώνα.

Οι σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών Ρεθύμνου, εργαζόμενοι και άνεργοι, πρωτοετείς και δευτεροετείς, βρίσκονται με «τα χέρια δεμένα», λόγω της πολιτικής απαξίωσης και υποβάθμισης της Σχολής, που ακολουθεί το Υπουργείο Τουρισμού.  Δε γνωρίζουν πότε θα τελειώσουν τις σπουδές τους, αν θα εργαστούν το καλοκαίρι, αν θα υπάρξει παράταση της διάρκειας σπουδών κ.α., με δεδομένη μάλιστα την ιδιαίτερα απαιτητική φοίτηση (υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων, μέρες υποχρεωτικών εκδρομών και επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας για τις οποίες δεν υπάρχει μέριμνα από το Υπουργείο Τουρισμού για την έγκαιρη οργάνωσή τους). Είναι τέτοια η πίεση που δέχονται, που θεωρούν «λύση» για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών τη λειτουργία της σχολής με τηλεκπαίδευση.

Η Σχολή Ξεναγών Ρεθύμνου, υπολειτούργησε και πέρυσι, (χρονιά που εγκαινιάστηκε)  οπότε τα μαθήματα αντί για Οκτώβρη ξεκίνησαν τον Γενάρη κι αυτό εξ αποστάσεως, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Η εμπειρία αυτή, όπως και των άλλων Σχολών, αποδεικνύει ότι οι Σχολές Ξεναγών -οι οποίες με ευθύνη των κυβερνήσεων παρέμειναν κλειστές σχεδόν 10 χρόνια- στήθηκαν «στο πόδι», με ελάχιστο προσωπικό και υποδομές, σε βάρος των σπουδαστών και του επιπέδου σπουδών.

Η κυβέρνηση αντί να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους, τα εργαλεία, το έμψυχο δυναμικό για την απρόσκοπτη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών και να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας των σπουδαστών, τις απαξιώνει στα πλαίσια των διαχρονικά εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών στον κλάδο του τουρισμού. Στα πλαίσια των ίδιων πολιτικών, οι ξεναγοί και συνολικά οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού καταδικάζονται σε φτώχεια και ανεργία και καλούνται να πληρώσουν την κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, ενώ από την άλλη τα οικονομικά μέτρα που συνεχώς παίρνει η κυβέρνηση στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο με επιδοτήσεις εκατομμυρίων για τους μεγαλοξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες, συνολικά τους μεγαλοεργοδότες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

–   Την άμεση έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Ξεναγών Ρεθύμνου, ώστε το εκπαιδευτικό έτος να ολοκληρωθεί έγκαιρα και να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

– Έγκαιρη οργάνωση των επισκέψεων και των εκδρομών και των προβλεπόμενων εξετάσεων για την απόκτηση του πιστοποιητικού των σπουδαστών, μέχρι τις 31/8/2022, όπως προβλέπεται.

–  Κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της σχολής.

–  Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών και των μητέρων και εξασφάλιση με κρατική ευθύνη της  διαμονής των σπουδαστών από άλλες περιοχές,  δεδομένης της δυσκολίας και του κόστους ενοικίασης κατοικιών στο Ρέθυμνο.

                                                              Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία»