ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

KKE: Παρέμβαση για την καθαριότητα στα σχολεία του Ρεθύμνου

Tην άμεση λήψη μέτρων για την καθαριότητα των σχολείων στον νομό Ρεθύμνου ζητούν με ερώτησή τους στη βουλή, βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης.

Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές επισημαίνουν:

“Ακόμη και μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει αφήσει αθωράκιστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και χωρίς μέτρα τον λαό και τους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς, σχολεία κ.ά., τα σχολεία στο δήμο Ρεθύμνου παραμένουν χωρίς ουσιαστική θωράκιση απέναντι στη μετάδοση του κορονοϊού και μάλιστα της μετάλλαξης Δ που είναι εξαιρετικά μεταδοτική στη νεολαία.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών από τις 417,5 ώρες την ημέρα πέρυσι (55 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 20 3ωρης), που δεν επαρκούσαν για την καθαριότητα των 92 σχολείων, φέτος ενέκρινε μόνο 310 ώρες Καθαριστών/Καθαριστριών ΙΔΟΧ για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνου από πιστώσεις του προϋπολογισμού του. Από την άλλη, η δημοτική αρχή επικαλούμενη τα όρια του δημοτικού προϋπολογισμού, αρχικά προσέλαβε 62 καθαρίστριες 4ωρης απασχόλησης και 32 3ωρης (344 ώρες ημερήσιας απασχόλησης), που δεν επαρκούν ούτε για ένα απλό σκούπισμα των σχολείων σε καθημερινή βάση σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, η απολύμανση των σχολείων του Ρέθυμνου και των χώρων υγιεινής σε αυτά είναι πρακτικά αδύνατη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, αφού, με αυτά τα ωράρια, όλες οι καθαρίστριες πιάνουν δουλειά από τις 1 μμ και μετά. Τελευταία ο δήμος μπροστά στις διαμαρτυρίες γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, καθαριστριών αλλά και της τοπικής κοινωνίας (έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 1500 υπογραφές δημοτών και έχει εκφραστεί η υποστήριξη σωματείων, συλλόγων γονέων, του τοπικού Εργατικού Κέντρου κτλ για συζήτηση του προβλήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο) ανακοίνωσε πως από το Ιανουάριο του 2022 θα επεκτείνει κατά 1 ώρα το ωράριο ορισμένων καθαριστριών. Είναι προφανές ότι και αυτό το μέτρο, πέρα από το ότι έρχεται με καθυστέρηση, δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η κατάσταση αυτή είναι έμπρακτη ομολογία ότι η κυβέρνηση, στο όνομα του «δημοσιονομικού κόστους», παραβιάζει ακόμη και τα λειψά πρωτόκολλα υγιεινής που προβλέπονται και για τη φετινή σχολική χρονιά και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων με τον απαιτούμενο αριθμό καθαριστριών. Συνάμα, η διοίκηση του δήμου, που αποδέχεται αυτή την επικίνδυνη πολιτική για την εκπαιδευτική κοινότητα του Ρέθυμνου, που αποδέχεται τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αφήνει τα σχολειά χωρίς την επιβαλλόμενη καθαριότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Και οι δύο μαζί, κεντρική και τοπική διοίκηση, έχουν την πλήρη ευθύνη που μετατρέπονται τα σχολεία σε υγειονομικές βόμβες, με 94 καθαρίστριες να καλούνται να καθαρίσουν 92 σχολεία μέσα σε 3 ή 4 ώρες.

Πέρα από τα παραπάνω, είναι ανάλγητη η στάση τους για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων, που σήκωσαν το βάρος και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη προσπάθεια να κρατήσουν τους χώρους των σχολείων καθαρούς εν μέσω του πρώτου κύματος πανδημίας. Ειδικότερα, στο δήμο Ρέθυμνου δεν εργάζεται καμία καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης. Συνέπεια είναι τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης, λόγω της μείωσης του μοναδικού σε πολλές περιπτώσεις εισοδήματός τους, για τις εργαζόμενες, για οικογένειες με ΑΜΕΑ, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Όσο αφορά τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα είναι υποκριτική η στάση διαχρονικά των κυβερνήσεων που αρνούνται τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, όπως και στο παρελθόν για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου, σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, επικαλούμενες το άρθρο 103 του Συντάγματος, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης, ενώ την ίδια ώρα παρέχουν κάθε διευκόλυνση και επιδοτούν με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Μετατροπή των συμβάσεων όλων των σχολικών καθαριστριών στο δήμο Ρεθύμνου σε πλήρη εργασία, με κρατική χρηματοδότηση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.