ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κλείδωσε η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»!

Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ικανοποίηση στην Αθήνα για το αποτέλεσμα, εύσημα από NATO και ΕΕ. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες. Σκοπός της νέας επικοινωνίας ήταν να μπουν οι τελευταίες πινελιές σε μία ιστορική συμφωνία.

Μόλις ολοκληρώθηκε η επαφή των δύο πρωθυπουργών ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως, μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, κατέληξαν σε συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας και για μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes ονομασία».

Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας

Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja») με την ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, μετά την αναθεώρηση, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.

Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.

Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία Μακεδονική ταυτότητα

Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης.

Λίγη ώρα αργότερα, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα που συμφωνήθηκε είναι το Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «μεγάλη διπλωματική νίκη και ιστορική ευκαιρία».

Ζάεφ: Αξιοπρεπής ιστορική λύση

Διάγγελμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από τα Σκόπια.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πλαισιωμένος από υπουργούς της κυβέρνησής του, μίλησε για μία αξιοπρεπή ιστορική λύση στο θέμα της ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για ενδυνάμωση της μακεδονικής ταυτότητας.

«Η μακεδονική γλώσσα προστατεύεται, δεν υπάρχει πλέον ΠΓΔΜ. Δεν θα υπάρχουν συμφωνίες όπου θα αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα».

Μίλησε για σταθερότητα και ευημερία για τους πολίτες, ενώ περιέγραψε τα επόμενα βήματα από πλευράς ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στους θεσμούς της χώρας, θα σταλεί στο ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, πάντως, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και τα εσωτερικά μέτωπα, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρότητα στις ανακοινώσεις.

Σφοδρή αντίδραση από Μητσοτάκη

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπογράψει τη συμφωνία, γιατί δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του, μίλησε για «εθνική υποχώρηση» και «κακή συμφωνία που έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων».