ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κοινή κινητοποίηση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Ρεθύμνου

Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (φώτο αρχείου)

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Ρεθύμνου σας καλούν στην κοινή κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Μια ακόμη  δύσκολη χρονιά αρχίζει λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου μέσα στο οποίο καλούνται να οι εκπαιδευτικοί να επιτελέσουν το έργο τους.

Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς καμιά ουσιαστική προετοιμασία, με την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να στέλνουν αντικρουόμενα και αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας  και με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και του ΥΠΑΙΘ.

Όλα τα προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν τον προηγούμενο χρόνο είναι ακόμα εδώ χωρίς να έχει πάρει η κυβέρνηση κανένα μέτρο για την επίλυσή τους. Αντίθετα εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες της πανδημίας επιτέθηκε σε κάθε εργασιακό ή δημοκρατικό δικαίωμα και αγαθό με μια σειρά νόμων (παιδεία, ασφαλιστικό, εργασιακά, κλπ).

Δε μειώνουν τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, δεν προχωρούν στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών κενών. Δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο αριθμό προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία.  Αρνούνται τη διενέργεια δωρεάν μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Με το ξεκίνημα της χρονιάς προωθούν μια σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων (ανατροπές στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, συρρίκνωση των κενών, κόφτης στις προσλήψεις αναπληρωτών και στην παράλληλη στήριξη κ.ά.).

Καμία μέριμνα για την αντιμετώπιση των μορφωτικών, κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων των παιδιών και λόγω του μακροχρόνιου κλεισίματος των σχολείων και της αμφίβολης – σε σχέση με τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα – τηλεκπαίδευσης.

Επιδιώκουν την εφαρμογή του αντιδραστικού οπλοστασίου που ψήφισαν εν μέσω πανδημίας (αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, λαιμητόμοι εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Εσπερινά και ΕΝΕΕΓΥΛ, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, εξετάσεις PISA στα δημοτικά και γυμνάσια, αυτόνομο σχολείο που θα αναζητά έσοδα για να λειτουργήσει και τους γονείς να βάζουν «και με τη βούλα» το χέρι στην τσέπη, πρότυπα σχολεία των «αρίστων», υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ.ά.).

Σηματοδοτούν ολομέτωπη επίθεση στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και σε ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο Υπ. Υγείας γίνεται μια απαράδεκτη προσπάθεια να δείξουν με το δάχτυλο τους εργαζόμενους με στόχο να αποποιηθούν τις τεράστιες  ευθύνες τους. Μετατρέπουν το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την ολόπλευρη ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, των ΜΕΘ επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας) τον επιδημιολογικό έλεγχο στους χώρους εργασίας, τα μέτρα για τα ΜΜΜ, την ουσιαστική οργανωμένη ιχνηλάτηση, τη μέριμνα για ειδικές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, φαντάροι, πρόσφυγες κ.α.) Για να συγκαλύψει την εγκληματική πολιτική της, πολιτεύεται με τα αλλεπάλληλα τυφλά lockdown, την καταστολή και τον αυταρχισμό, το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης

Απαιτούμε

  • Καμιά περιστολή των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
  • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
  • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
  • Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας
  • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ. 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15/9 στις 7  το απόγευμα στο Δημαρχείο Ρεθύμνου