ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό σχέδιο τραπεζών – κυβέρνησης για φθηνή στέγη

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις τραπεζών – κυβέρνησης για τους άξονες μιας στεγαστικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα ενισχύσει τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.

Καθημερινές συσκέψεις μεταξύ υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ώρα, προκειμένου να συμφωνηθούν οι άξονες μιας στεγαστικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα ενισχύσει τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων των τραπεζών.

Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα όπου στο παιχνίδι θα «μπει» τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), προκειμένου να παρουσιαστεί η τελική μορφή του σχεδίου για φθηνή στέγη όσο και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία πιθανότατα θα λάβει ρόλο είτε χρηματοδότη είτε εγγυητή των δανείων.

Οι τράπεζες, αν και μέχρι στιγμής κρατούν για ευνόητους «πολιτικούς» λόγους τα χαρτιά τους κλειστά, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς από την μία θα δώσει την ευκαιρία σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν σπίτι, ενώ από την άλλη θα δώσει ώθηση στην αγορά στεγαστικών δανείων και δη, σε μία περίοδο, όπου έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια κάμψης.

Αξίζει να επισημανθεί πως με βάση στοιχεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το πρώτο εξάμηνο του 2022 έκλεισε με εκταμιεύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ έναντι 356 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021, με τον στόχο για το σύνολο του τρέχοντος έτους να διαμορφώνεται στο 1,2 δισ. ευρώ έναντι 933 εκατ. ευρώ το 2021.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης

Με βάση πάντως τις μέχρι τώρα πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τις τράπεζες και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει πιο συγκεκριμένη μορφή περιλαμβάνει τα εξής:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
  • Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
  • Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.
  • Αύξηση του επιδόματος στέγασης

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι έχει πέσει το τελευταίο διάστημα και η ενδεχόμενη ένταξη των δανειοληπτών στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που ήδη στηρίζονται με στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας και η αύξηση του ποσού του επιδόματος στέγασης ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργηθούν.

Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούνται λόγω της εκτόξευσης των τιμών των προϊόντων, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν το ακριβές κονδύλι που θα πρέπει να διασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό σε περίπτωση που το ανώτατο μηνιαίο ποσό διαμορφωθεί στα 250 ευρώ από 210 ευρώ που είναι σήμερα και το κατώτατο στα 100 ευρώ από 70 ευρώ που είναι σήμερα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

«Ενδέχεται να έχουμε μια αύξηση του επιδόματος στέγασης της τάξης του 20% ή εως και 40% προκειμένου οι ευάλωτοι οφειλέτες να αποφύγουν μέτρα όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις» τονίζει τραπεζική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο.

Ο προϋπολογισμός του καταβαλλόμενου επιδόματος στέγασης ανέρχεται συνολικά σε 410 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει περίπου 290.000 νοικοκυριά κάθε μήνα που είτε πληρώνουν ενοίκιο, είτε δόση δανείου πρώτης κατοικίας και το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 21.000 ευρώ.

Σε αυτά τα ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να ενταχθούν κι εκείνοι που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει για την αγορά της κατοικίας τους, η οποία θα οδηγηθεί στον υπό σύσταση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Δάνεια για αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα δώσουν από τον επόμενο μήνα την δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας μέσω πλειστηριασμών ακόμα και αν το ακίνητο εκπλειστηριάζεται από άλλη τράπεζα. Στόχος να διευκολυνθεί η μεταβίβαση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction και να ενισχυθεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, κυρίως από νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο μέσω πλειστηριασμού είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά την παύση του Αυγούστου επανέρχονται στην καθημερινότητα από τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας e- auction έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 10.500 πλειστηριασμοί.

Μέχρι σήμερα οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αγορά κατοικίας για ακίνητα που είναι ήδη στην κυριότητά τους ή για τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό οι ίδιες ως επισπεύδοντες. Αντίθετα η χορήγηση δανείου για ακίνητα που πλειστηριαζουν άλλες τράπεζες δεν υπάρχει σαν δυνατότητα, αφού μέσω του e – auction η τράπεζα δεν μπορεί να δει το ακίνητο και ούτε να πιστοποιήσει την αξία του, η οποία πραγματοποιείται από ανεξάρτητο εκτιμητή που διορίζει το δικαστήριο.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει με την προώθηση ειδικών προϊόντων, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να βγουν στην αγορά από τον Σεπτέμβριο.