ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κομισιόν: Εσωτερική έρευνα για την εμπλοκή του Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ του Παντσέρι

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

“Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020”, ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του. “Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να πει ποιά μπορεί να είναι η αμοιβή που έλαβε από αυτόν τον οργανισμό. Ωστόσο θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε τον ίδιο”, δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.

“Απλώς επαληθεύουμε εάν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εξουσιοδότηση που του δώσαμε, μεταξύ άλλων ότι δεν έπρεπε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στο όνομα αυτής της ΜΚΟ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι “προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο”.

Απαντήσεις από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει πάρει 60.000 από τη ΜΚΟ του Παντσέρι ζήτησε άλλωστε, μέσω twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής: “Ο κ. Αβραμοπουλος οφείλει απαντήσεις: Γιατί δεν δήλωσε αμέσως, μαζί με την παραίτησή του, ότι πήρε 60.000€ από την ΜΚΟ Παντσερι σε 1 χρόνο; Πήραν χρήματα και τα άλλα “βαριά ονόματα” ή ήταν ο μόνος; Καθόλου “τιμητική”, ούτε για τον ίδιο, ούτε για την Ελλάδα, αυτή του η ανάμιξη!”.

Απάντηση Αβραμόπουλου: “Η επιτροπή που συμμετείχα ήταν τιμητική, μου δόθηκε έγκριση από την Φον ντερ Λάιεν”

Στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας “La Stampa”, αναφορικά με τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του φερόμενου “εγκεφάλου” του QatarGate απάντησε νωρίτερα ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

“Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Φον ντερ Λάιεν”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβραμόπουλος.

“Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό: 3750€). Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει”, συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Και καταλήγει η δήλωσή του: “Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή”.