Κορωνοϊός: 20 θάνατοι στην Ελλάδα – 48 τα νέα κρούσματα

Στις καθιερωμένες επίσημες ανακοινώσεις προχώρησε πριν λίγο ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε για 49 νέα επιβεβαιωμένα στην Ελλάδα και 743 συνολικά

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ενώ συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 743, δηλαδή το τελευταίο 24ωρο είχαμε 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

134 ασθενείς νοσηλεύονται. Από αυτούς το 60% είναι άνδρες. 45 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και με υποκείμενο νόσημα.

Σε όλο τον κόσμο έχουμε μέχρι στιγμής σημειώνονται 396.000 κρούσματα σε 197 χώρες, και 17.000 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. sms διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Διαμήνυσε ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι η διασωλήνωση είναι σημαντική και αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης, ενώ η προστασία του πληθυσμού είναι το κύριο μέλημα των κρατών. «Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων. Δεν πρέπει να κάτσουμε σαν αβοήθητοι παρατηρητές», όπως ανέφερε.  

«Κρίσιμη εβδομάδα»

«Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η  Νέα Υόρκη είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διάδοσης του ιού».

Τα καλά νέα της ημέρας, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας είναι ότι στην Ιταλία για δύο μέρες στη σειρά υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στην Ιταλία, ενώ στο Χουμπέι της Κίνας ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη.