ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αίρονται και οι τελευταίες απαγορεύσεις – Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση 

Επιβεβαιώνονται οι τάσεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει να δοθεί άμεσα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το “πράσινο φως” για την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Το μεγάλο αγκάθι βέβαια είναι η διατήρηση των ημερήσιων απωλειών 60 συμπολιτών μας λόγω covid.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να δώσει το “πράσινο φως” για την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε κοινωνικές δραστηριότητες, μετά το Πάσχα. Μια τέτοια κίνηση θεωρείται λογικό να γίνει καθώς:

  • Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης ήδη έχουν υιοθετήσει την άρση αυτή
  • Τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά στις 12.000 την ημέρα με τάση για περαιτέρω αποκλιμάκωση, όπως και η θετικότητα των ελέγχων

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι στην πλειονότητα των κρουσμάτων δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Όμως την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε και κάποιες σημαντικές παραμέτρους που υπονομεύουν τη διατήρηση της κατάστασης σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ο βασικός αρνητικός δείκτης είναι ο αυξημένος αριθμός ημερήσιων θανάτων από κορονοϊό ο οποίος διαμορφώνεται στους 62.

Επίσης ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στους 360. Την ίδια ώρα στο ΕΣΥ διαπιστώνεται κάλυψη της τάξης του 80% σε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και 52% σε απλές κλίνες.

Μπορεί να έχουμε δε σημαντική υποχώρηση των ημερήσιων νέων νοσηλειών στις 340, όμως και πάλι αυτές δεν είναι λίγες και σε ένα σημαντικό ποσοστό αφορούν σημαντικά περιστατικά ατόμων που μολύνθηκαν από κορονοϊό.

Παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις, η Κυβέρνηση έχει ζητήσει να λάβει από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την εισήγηση για περαιτέρω άρση περιορισμών.

Τι αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή

Έχοντας τονίσει πολλές φορές την αξία του εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποιον να νοσήσει σοβαρά, παράλληλα με τη διατήρηση των βασικών μέτρων όπως είναι η χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πλέον δεν μπορεί παρά να εισηγηθεί θετικά την άρση των περιορισμών για το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα και με τα όσα έχει επισημάνει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι συνθήκες επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά. Δηλαδή στην αναστολή της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, την απλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και τους ελέγχους για κορονοϊό στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους.

Μάλιστα μετά το Πάσχα αναμένεται και η κατάργηση του self test για μαθητές. Βέβαια με το σχεδόν 50% αυτών να έχει ήδη νοσήσει δεν έχει και νόημα να ελέγχονται αφού αποτελούν και τον πληθυσμό με την πλέον αυξημένη ανοσία.

Τα μέτρα βέβαια θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση για τους άνω των 70 ετών

Ανοίγει σήμερα στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση), με το εμβόλιο κατά της Covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού. Από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-9 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Όπως είχε εξηγήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση). Η 2η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.