ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Δήμοι όλης της χώρας ρίχνουν την τιμή των PCR στα 25 ευρώ και εκθέτουν τον Άδωνι Γεωργιάδη

Μετά τη… τρικυμία με τα κυπριακά τεστ και το παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο, Δημοτικές αρχές της χώρας πετυχαίνουν καλύτερες τιμές για τους εργαζόμενούς τους και τις οικογένειές τους εκθέτοντας τη κυβέρνηση.

Πολλαπλασιάζονται οι Δημοτικές αρχές της χώρας που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν οικονομικά PCR τεστ ανίχνευσης covid-19 για τους εργαζόμενούς τους, τις οικογένειές τους και τις ευπαθείς ομάδες των πόλεών τους. Οι τιμές που συμφωνούνται είναι κατά πολύ κάτω από το πλαφόν των 47 ευρώ, ενώ παραμένει το πάγιο αίτημα για δυνατότητα δωρέαν συνταγογράφησης.

Τη Πέμπτη, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου ανακοίνωσε ότι πέτυχε μείωση της τιμής του PCR στα 25 ευρώ και του rapid test στα 4 ευρώ. Όπως ανακοινώνεται, πέρα από τους εργαζόμενους του δήμου και τις οικογένειές τους, το ίδιο ποσό θα πληρώνουν όταν κάνουν μοριακό τεστ ή rapid στο συμβαλλόμενο εργαστήριο τα σχολεία, τα αθλητικά σωματεία και οι Σύλλογοι της πόλης.

Πίεση προς τον Άδωνι

Τη Τετάρτη άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δέχθηκε πίεση σε ζωντανή σύνδεση, σε αντιπαράθεσή του με τους δημάρχους Νεάπολης – Συκεών και Χαλανδρίου, που πέτυχαν μέσω διαγωνισμών να προμηθευτούν τα pcr test, σε τιμή 27 και 25 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας πως τα 47 ευρώ είναι από τα χαμηλότερα ποσά στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως οι μειωμένες τιμές των Δήμων Νεάπολης – Συκεών είναι τιμές χονδρικής, κάτι για το οποίο των διέψευσαν οι δήμαρχοι, κκ Ρούσσος και Δανιηλίδης.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, απάντησε πως με τη διαπραγμάτευση που έκαναν ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 για προμήθεια μοριακών τεστ για τους υπαλλήλους του δήμου και τις ευπαθείς ομάδες, πέτυχαν τιμή 25 ευρώ, κάτι που όπως είπε είναι και επικερδές και για τις δύο πλευρές.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης είπε πως με τη νέα διαπραγμάτευση που θα κάνουν προκειμένου να προμηθευτούν μοριακά τεστ για όλους τους δημότες θα εξασφαλίσουν τιμή κάτω των 20 ευρώ.

Σχολίασε δε ότι εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε τη συνταγογράφηση των PCR θα μπορούσε να κάνει κεντρική διαπραγμάτευση και να πετύχει τιμή κάτω των 20 ευρώ για τα μοριακά τεστ.

Να σημειωθεί πως τα PCR ξεκίνησαν από τα 120 και 100 ευρώ, έφτασαν στα 60 και πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία τους κοστίζουν 47, με κάποια διαγνωστικά να κάνουν εκπτώσεις. Αίσθηση δε κάνει το γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε τόσο πολύ να καθιερώσει πλαφόν στις τιμές, την ώρα που πανηγυρίζει για διευρυμένο έλεγχο του πληθυσμού λόγω του… ανοίγματος των σχολείων.

Θυμίζουμε πως την επανεξέταση του ποσού των 47 ευρώ, το οποίο ορίστηκε ως πλαφόν για το κόστος του μοριακού τεστ (σ.σ. του λεγόμενου PCR) για την ανίχνευση του κορονοϊού και της Covid-19, ζήτησε εξ αρχής ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, καθώς αυτό, όπως τονίζει, είναι υπέρογκο.

Από τη δική του μεριά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε με ανακοίνωσή του συνταγογράφηση των PCR και χαμηλό κόστος για το κράτος, ενώ ανέφερε πως ποτέ δεν παρενέβη “για να κρατηθεί ψηλά η τιμή διεξαγωγής των μοριακών τεστ”.

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

“Πρώτον, ποτέ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Διοίκησή του δεν παρενέβησαν για να κρατηθεί ψηλά η τιμή διεξαγωγής των μοριακών τεστ. Ποτέ και σε κανένα επίπεδο. Άλλωστε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να διενεργούμε διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών, ούτε φυσικά να καθορίζουμε την τιμή ή τη συνταγογράφηση μιας ιατρικής πράξης.

Δεύτερον, βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο, περίπου, χρόνια με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και την ανάγκη πρόσβασης των πολιτών στη διεξαγωγή μοριακών ελέγχων, έχουμε ξεκάθαρα και με απόλυτη σαφήνεια ζητήσει από την Πολιτεία, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας: να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back- να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.

Να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.

Τρίτον, ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του covid, υλοποιώντας διάφορες δράσεις και διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων σε πολίτες της Αττικής τη διεξαγωγή δεκάδων χιλιάδων δωρεάν ελέγχων ανίχνευσης του κορονοϊού, μέσω των κινητών μονάδων που θέσαμε σε λειτουργία. Ενώ δημιουργούμε κι ένα εκτεταμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας, με τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών μελών μας, για να μπορούν οι πολίτες που νοσούν από κορονοϊό να έχουν πρόσβαση σε θεράποντα ιατρό.

Ο ΙΣΑ και η Διοίκηση του με πράξεις κι όχι με λόγια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στηρίζει την εθνική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας”.

ΜΕΣΩnews247.gr