Κορoνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψαν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα την Τετάρτη, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κυβέρνηση. Τα 262 επιβεβαιωμένα κρούσματα επαναφέρουν και δη ακόμη πιο έντονα, τη συζήτηση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ενόψει μάλιστα και της 15ης Αυγούστου, οπότε αναμένεται να κορυφωθούν τα… μπάνια του λαού και όσα αυτά συνεπάγονται.

Μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους επιστήμονες και την κυβέρνηση προκαλεί και η γενικότερη συμπεριφορά των πολιτών, ειδικότερα των νεότερων ατόμων, τα οποία δείχνουν να υποτιμούν σε ικανό ποσοστό την κατάσταση και να αγνοούν επιδεικτικά τις συστάσεις και τις αποφάσεις της Πολιτείας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους της οικογένειάς τους.

Ενδεικτική η αποστροφή του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα ότι θα τεθεί επί τάπητος από τους ειδικούς το ενδεχόμενο περιορισμού στον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε ανοιχτό χώρο. Η σύσκεψη για τα νέα μέτρα που ενδέχεται να αποφασιστούν, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα.

Από μια ανοιχτή συνάθροιση – μια συναυλία – φέρεται να προκλήθηκε η συρροή κρουσμάτων (36 τον αριθμό) σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις αρχές.

Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο μετάδοσης του ιού μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική.

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλούν και οι εικόνες με υπαίθριες συγκεντρώσεις από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ).

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ κάνοντας λόγο για πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον.

«Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοιο (στα 36), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθύμισε – στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλο», πρόσθεσε.