ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Παράταση των περιοριστικών μέτρων – τουλάχιστον – μέχρι τον Μάιο

Παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου προβλέπει – έως αυτή την στιγμή – ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που κάνει η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα δεδομένα και τα μαθηματικά μοντέλα που «τρέχει» η Επιτροπή εξακολουθούν να δείχνουν, με βάση πάντοτε τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κυβερνητική πλευρά, πως η Ελλάδα παραμένει στο σχετικά καλό σενάριο χωρίς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ωστόσο, από τις ίδιες πηγές διαμηνύεται πως αυτό δεν σημαίνει ότι η εικόνα δεν μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί και στο πλαίσιο αυτό είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση για σημαντική παράταση, και ενδεχομένως και ενίσχυση, των περιορισμών στην κυκλοφορία.

Το στίγμα έδωσε πρώτος χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα μας θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου», ενώ είναι χαρακτηριστικό πως και στην τακτική απογευματινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα λέγοντας πως «οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και εάν δεν προκύψει δυσμενής ανατροπή των έως τώρα τάσεων, σαφής εικόνα και επιστημονικά δεδομένα για τα εάν, και ποια, μέτρα μπορούν να αρθούν θα υπάρχει αφού κλείσει ένα δίμηνο από την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία – γεγονός, που δείχνει ως καθοριστική ημερομηνία την 11η Μαίου.

Οι γνωμοδοτήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, άλλωστε, παραπέμπουν επίμονα σε διαρκή και αυξημένη επαγρύπνηση καθώς παρά την ελεγχόμενη εικόνα τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά και μάλιστα χθες εμφάνισαν υψηλότερο ρυθμό ανόδου από τις προηγούμενες ημέρες.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω ένταση των περιοριστικών μέτρων, είτε στοχευμένα, είτε και με συνολική και πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ηδη, χθες ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ότι από σήμερα σταματούν και όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία, καθώς και όλες οι πτήσεις τράνζιτ από την Γερμανία – όσες δηλαδή δεν έχουν προορισμό την Αθήνα – ενώ, για μια ακόμη φορά, προειδοποίησε και με κλείσιμο των λαϊκών αγορών εάν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Στο θέμα των πτήσεων είναι πιθανό να υπάρξουν αναστολές και από άλλες χώρες καθώς η υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία που θέτει αυτή την στιγμή στο τραπέζι η Επιστημονική Επιτροπή είναι ο κίνδυνος έξαρσης της πανδημίας μέσα από μαζικά εισαγώμενα κρούσματα. Σ’ αυτή την ανησυχία αποδίδεται από κυβερνητικές πηγές και η απόφαση να μην υπάρξει γενικός επαναπατρισμός ελλήνων πολιτών που βρίσκονται σε χώρες με μεγάλη διασπορά του κορονοϊού με πρώτη την Βρετανία – μια απόφαση, που δείχνει να δημιουργεί σοβαρά ζητήματα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αντιμετώπισε χθες με έντονο εκνευρισμό τα μαζικά αιτήματα επαναπατρισμού από την Αγγλία, φθάνοντας μάλιστα να πει ότι «κάποιοι μιλάνε για ξεχασμένα ελληνόπουλα, αλλά οι περισσότεροι θυμήθηκαν την πατρίδα όταν κλείσανε τα πάντα εκεί». Η αναφορά του αφορούσε κυρίως τις καταγγελίες από τους 80 έλληνες που παραμένουν εδώ και έξι ημέρες εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, ενώ ο ίδιος το απόγευμα δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν θα υπάρξει γενικός επαναπατρισμός» και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνον όσοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν που να μείνουν στο εξωτερικό και όσοι έχουν εγκλωβιστεί από πτήσεις τράνζιτ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι κάποιοι από εκείνους που καταγγέλλουν ότι είναι εγκλωβισμένοι αρνούνται να δώσουν στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τον επαναπατρισμό τους επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr από έγκυρες διπλωματικές πηγές οι αιτήσεις επαναπατρισμού στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο αγγίζουν τις 5.000, η εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής ωστόσο ήταν κάθετα αρνητική ως προς την επιστροφή τους. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να επαναπατριστούν μόνον όσοι πολίτες ανήκουν στις τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ από προχθές έχει φθάσει στο Λονδίνο ως ειδικός διαμεσολαβητής για το θέμα των επιστροφών ο πρέσβης Πάνος Καλογερόπουλος.