ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κορονοϊός: «Σκοτάδι» στην Κρήτη για τα εισερχόμενα κρούσματα!

Χωρίς επίσημη ενημέρωση για τους φιλοξενούμενους στα ξενοδοχεία καραντίνας στη Χερσόνησο – Ελλιπή τα μέτρα φύλαξης – πληροφορίες πως έχουν ήδη σπάσει την καραντίνα – Αναρμόδια δηλώνει η ΔΥΠΕ Κρήτης, αλλά και ο τοπικός συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας – «Κινδυνεύουμε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου», λένε αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στην Κρήτη σχετικά με τα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι επίσημοι φορείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις ενοχλητικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ειδικά στην περιοχή της Χερσονήσου, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, η ανησυχία επιτείνεται από το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης καθώς εκεί βρίσκονται και τα δύο ξενοδοχεία καραντίνας για τον νομό Ηρακλείου.

«Μαθαίνουμε και εμείς από τα sites ότι υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή μας, κανένας δεν μας ενημερώνει επισήμως και καμία Αρχή δεν έρχεται σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος.

Στο ένα από τα δύο ξενοδοχεία καραντίνας, στον λιμένα Χερσονήσου, φιλοξενούνται δύο τουρίστριες. Μία από τη Ρουμανία και μια 20χρονη από τη Γερμανία. Εκεί βρίσκονται και οι συνοδοί των δύογυναικών, που επίσης έχουν δώσει δείγματα για να ελεγχθούν. Και αυτή όμως η ενημέρωση προέρχεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι από κάποια επίσημη πηγή. Για την περίπτωση της Χερσονήσου έγινε γνωστό πως υπηρεσίες στους νοσούντες παρέχουν ιδιώτες γιατροί και όχι κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή των τοπικών νοσοκομείων, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο αφού «επισήμως» η ΔΥΠΕ Κρήτης δεν έχει καν ενημερωθεί για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κρουσμάτων.

Μέχρι χθες η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, απαντούσε σε δημοσιογράφους πως «επισήμως εμείς δεν λαμβάνουμε ενημέρωση για τα υπάρχοντα κρούσματα, εάν δεν παραστεί ανάγκη να μεταφερθούν για νοσηλεία», ενώ ως αρμόδια για τη διαχείριση των κρουσμάτων αυτών η κ. Μπορμπουδάκη υπεδείκνυε την Πολιτική Προστασία.

Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας, Μανούσος Παραβολιδάκης, δηλώνει αναρμόδιος καθώς δεν του έχουν ανατεθεί καθήκοντα σχετικά με τον κορονοϊό. Στην ενημέρωση που δίνεται κεντρικά από την Πολιτική Προστασία αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των εισερχόμενων κρουσμάτων στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς όμως ο αριθμός αυτός να εξειδικεύεται ανά αεροδρόμιο, λιμάνι ή τελωνειακό σταθμό.

Φύλαξη με τα μάτια

Το μείζον θέμα, βέβαια, δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο τρόπος διαχείρισής τους για τον οποίο επίσης δεν υπάρχει κανείς να δώσει απαντήσεις. Ετσι, λοιπόν, από χθες διακινούνται πληροφορίες στη Χερσόνησο πως κάποιες από τις τουρίστριες που είναι φορείς του ιού κατάφεραν να βγουν από το ξενοδοχείο και κινήθηκαν στην περιοχή, η οποία ειδικά το βράδυ αρχίζει ξανά να σφύζει από ζωή.

Επισήμως από την αστυνομία μάς ενημέρωσαν πως έξω από το ξενοδοχείο υπάρχει 24ωρη φύλαξη και πως ένα περιπολικό διατίθεται αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, σε φωτογραφίες που στέλνει στην «Εφ.Συν.» αναγνώστης από την περιοχή φαίνεται πως έξω από το ξενοδοχείο υπάρχουν μόνο ιδιωτικά αυτοκίνητα (όχι της Ασφάλειας) και προφανώς κανένα περιπολικό. (Οι φωτογραφίες λήφθηκαν περίπου τις 3 το μεσημέρι χθες.) Υπάλληλος του ξενοδοχείου σε τηλεφωνική επικοινωνία μάς ανέφερε πως «το περιπολικό περνάει αρκετά συχνά».

Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου τις προηγούμενες ημέρες καταδίκαζαν τις επιλογές του υπουργείου Τουρισμού για τη χωροθέτηση αλλά κυρίως για την ποιότητα των… covid hotels, ενώ σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης απάντησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και όλα θα πάνε καλά». Για την περίπτωση της Χερσονήσου, πάντως, έγινε γνωστό πως υπηρεσίες στους νοσούντες παρέχουν ιδιώτες γιατροί και όχι κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή των τοπικών νοσοκομείων, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο αφού «επισήμως» η ΔΥΠΕ Κρήτης δεν έχει καν ενημερωθεί για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κρουσμάτων και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα ενημερωθεί ούτε για τα τυχόν επόμενα…

«Κινδυνεύουμε!»

Εν τω μεταξύ να απεμπλακούν από τα τεστ για τον κορονοϊό στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ζητούν από την πολιτική ηγεσία αστυνομικοί και πυροσβέστες από το Ηράκλειο, περιγράφοντας ως άκρως επικίνδυνη τη διαδικασία των ελέγχων τους οποίους υποχρεώνονται καθημερινά να υλοποιούν.

Οι πυροσβέστες που εργάζονται στον πυροσβεστικό σταθμό αεροδρομίου καταγγέλλουν ότι εργάζονται σε ένα χώρο με επιβαρυμένες συνθήκες υγιεινής, όπου παρατηρείται συνωστισμός, χωρίς ιδιαίτερη καθαριότητα, με καθόλου απολυμάνσεις, με τις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου, χωρίς επαρκή αερισμό και χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά. «Είναι 99,99% σίγουρο πως θα κολλήσουμε πρώτοι εμείς και οι οικογένειές μας» αναφέρεται σε σχετική επιστολή, η οποία έφτασε μέχρι τη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει πως τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας «ως διά μαγείας και με προφορική εντολή αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι αφενός δεν αναφέρονται πουθενά στην σχετική Κ.Υ.Α., αφετέρου δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση ούτε ιατρικές γνώσεις». Και οι αστυνομικοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν πως η υγεία των συναδέλφων τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ενώ κοινοποιούν την επιστολή τους και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

ΜΕΣΩefsyn.gr