ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Στα 500 ευρώ το πρόστιμο – Δύο μέτρα στήριξης για επαγγελματίες και ανέργους

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση των προστίμων και μέτρα στήριξης. «Η κυβέρνηση ακούει πάντα την εισήγηση της επιτροπής για τον κορονοϊό». Έτοιμοι για άνοιγμα λιανεμπορίου από Δευτέρα.

Αύξηση του προστίμου για παράβαση των μέτρων κατά του κορονοϊού, αλλά και στήριξη για επαγγελματίες και ανέργους το Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας», προανήγγειλε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι:

Πρώτον, η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμη ένα μήνα, για το μήνα Φεβρουάριο.
Δεύτερον επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έχουν λήξει.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση του lockdown και να ανοίξει με click away και click in shop το λιανεμπόριο τη Δευτέρα. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ακούει πάντα την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, ενώ «μαλάκωσε» το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, χρησιμοποιώντας τη φράση «ατομική υπευθυνότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση κρουσμάτων. Εκτίμησε όμως ότι: «Όσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και δεν βάζει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε» και πρόσθεσε ότι εφόσον οι ειδικοί εγκρίνουν ένα σταδιακό λελογισμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη αυτό να το εφαρμόσει από Δευτέρα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το click away, η παράδοση εκτός, δούλεψαν και ανακούφισαν σημαντικά το λιανεμπόριο, αν και προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε όμως ότι το click away δούλεψε περισσότερο για κάποιους κλάδους και λιγότερο για κάποιους άλλους, όπως η ένδυση και υπόδηση και πρόσθεσε ότι: «Αυτό θα το λάβουμε υπόψη μας και αφού ακούσουμε τους ειδικούς,θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το πώς μπορούμε να ανοίξουμε σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα».

Σημείωσε επίσης ότι: «Τα μέτρα έχουν και ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Για αυτό είναι ίσως και η ώρα, όπως είπα εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας».