ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» το Νοσοκομείο Ρεθύμνου – Στη ΜΕΘ 45χρονος – Στα Χανιά μία αλλοδαπή!

Στο απροχώρητο είναι πλέον η κατάσταση στο Ρέθυμνο, στην «καρδιά» του καλοκαιριού, λόγω της συνεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, με το ένα και μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό όχι μόνο να «γονατίζει» υπό το βάρος των συνεχών νοσηλειών, αλλά κυριολεκτικά να «αγκομαχεί» εξαιτίας της υποστελέχωσης! 

Μέχρι και το μεσημέρι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν το «πρώτο» νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης σε νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, καθώς 24 άνθρωποι νοσηλεύονταν στην κλινική και ένας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο, έπειτα από τα εξιτήρια που δόθηκαν αλλά και τις νέες εισαγωγές που σημειώθηκαν στην διάρκεια της ημέρας, οι ασθενείς κορονοϊού που νοσηλεύονται μέχρι και αυτή την ώρα είναι, 20. 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η «πίεση» που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες το ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση ακόμα και με τους χειμερινούς μήνες. Και αυτό διότι ενώ τα κρούσματα κορονοϊού συνεχώς αυξάνονται, οι γιατροί μειώνονται, με συνέπεια να είναι πλέον μονόδρομος οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία της υπόλοιπης Κρήτης.

Τους τελευταίους πολλούς μήνες η παθολογική κλινική του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου λειτουργεί με μόλις 4 ειδικευμένους γιατρούς, ενώ η πνευμονολογική με μόλις 2, έπειτα και από την συνταξιοδότηση του διευθυντή της κλινικής. Όσο δε για τους αναισθησιολόγους οι αριθμοί είναι ακόμη χειρότεροι, καθώς έχουν απομείνει μόλις 3 και καλούνται να εξυπηρετούν ταυτόχρονα τα όποια έκτακτα χειρουργεία προκύπτουν, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται τελευταία η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία απέμεινε με μόλις 5 γιατρούς και 9 συνολικά κρεβάτια, εκ των οποίων λειτουργούν τα 7.

Οι εφημερίες όχι του μήνα, αλλά της εβδομάδας «βγαίνουν» πλέον με τεράστια δυσκολία, καθώς οι πέντε αυτοί γιατροί είναι οι ίδιοι γιατροί που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες και των ασθενών που νοσηλεύονται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά εκείνων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ώρες να κριθεί αναγκαία η διακομιδή αλλοδαπής γυναίκας με κορονοϊό στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων, επειδή στην ΜΕΘ του Γ.Ν.Ρ. νοσηλεύεται ήδη από το βράδυ της Κυριακής ένας 45χρονος Ρεθυμνιώτης, επίσης με κορωνοϊό.

Η «απογύμνωση» της Εντατικής του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου και η αδυναμία κάλυψης και της δεύτερης κλίνης για κορωνοϊό, οφείλεται στο γεγονός ότι δύο γιατροί έφυγαν από την ΜΕΘ Ρεθύμνου, έπειτα από τις αντίστοιχες θέσεις που «άνοιξαν» στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Σε γενικές γραμμές, οι νοσοκομειακοί γιατροί ανεξάρτητα από το «καμπανάκι» που κρούουν στους πολίτες για να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους, «εκπέμπουν» και «σήμα κινδύνου» ακόμα και προς την διοίκηση του ιδρύματος, αλλά και στην 7η ΥΠΕ Κρήτης ώστε να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση του νοσοκομείου πριν συμβούν τα χειρότερα.

Την ίδια ώρα, στα rapid tests στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, εντοπίστηκαν 20 νέα θετικά σε συνολικά 440 ελέγχους.

«Επικρατεί» η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Δευτέρα, δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει επικρατήσει πλήρως στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 8 στα 10 κρούσματα στο νησί της Κρήτης ανήκουν στην μετάλλαξη και μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί 12 μεταλλαγμένα στελέχη στο Ρέθυμνο, 14 στο Ηράκλειο, 7 στα Χανιά και 2 στο Λασίθι.