ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ταχύτατη η εξάπλωση της μετάλλαξης «Kraken»

Η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (γνωστή ανεπίσημα ως «Kraken», όπως το μυθικό θαλάσσιο τέρας) που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς και πλέον έχει καταγραφεί σε 29 χώρες.

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας υποπαραλλαγής είναι ακριβώς το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διαφυγής από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και η φυσική νόσος, καθώς και από τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ως θεραπείες.

Η νέα απειλή του κορωνοϊού ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις στις 22 του περασμένου Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη ενώ γρήγορα «διέσχισε» τον Ατλαντικό. Σήμερα είναι πιθανώς να κυκλοφορεί σε περισσότερες χώρες από αυτές που έχει καταγραφεί. Το Time Lapse που βγήκε στη δημοσιότητα αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο την εκρηκτική εξάπλωσή του νέου στελέχους.

«Πρόκειται για την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί ως σήμερα» δήλωσε την Τετάρτη η Μαρία Βαν Κερκόβε, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να αλλάξει» και να εξελιχθεί σε νέα στελέχη.

«Περιμένουμε νέα κύματα λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε νέα κύματα θανάτου επειδή τα αντίμετρά μας συνεχίσουν να δουλεύουν», πρόσθεσε.

Πόσο ανθεκτική είναι στα εμβόλια

Μια βασική ανησυχία για κάθε νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι το κατά πόσο τα εμβόλια και οι θεραπείες διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του XBB.1.5 ακόμα δεν υπάρχουν. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία για άλλα, συγγενικά στελέχη της οικογένειας XBB υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη νέα υποπαραλλαγή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τη σοβαρή νόσο.

Μεγαλύτερη απειλή η νέα μετάλλαξη από την έξαρση στην Κίνα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα.

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

«Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό» συμπλήρωσε.