ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«ΚΟΣΜΟΣ»: Η παρωδία των απογευματινών χειρουργείων

Δήλωση του Αθανάσιου Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλους Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΟΣΜΟΥ

Η αναβάθμιση του ΕΣΥ συμβαίνει μόνο στην εικονική πραγματικότητα των κυβερνητικών ανακοινώσεων και εξαγγελιών. Στην αληθινή ζωή η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εξελίσσεται σε παρωδία, την ώρα που τέσσερις στις δέκα χειρουργικές αίθουσες στη χώρα είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (κυρίως αναισθησιολόγων), και οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ξεπερνούν τα δύο χρόνια. Επιπλέον, οι καταγγελίες για την πραγματοποίηση απογευματινών, επί πληρωμή χειρουργείων, σε ασθενείς εκτός λίστας πληθαίνουν.

Ο ΚΟΣΜΟΣ στέκεται στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια σε μέτρα που ουσιαστικά ακυρώνουν μια από τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ: τη δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη για όλους τους πολίτες.

Για τον ΚΟΣΜΟ η «νέα δημόσια υγεία» πρέπει να δίνει έμφαση στη διεπιστημονικότητα, τη διατομεακότητα και τις αρχές της Ενιαίας Υγείας και να έχει ως αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας δε θα καθορίζεται με δημοσιονομικούς, λογιστικούς όρους, αλλά με σεβασμό σε κάθε Έλληνα που νοσεί και στην οικογένειά του.