ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κουρουμπλής: «Μετέφεραν το Απόρρητο και στον ΕΟΔΥ!»

Η πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι υπόθεση διαφάνειας

Για το μείζον θέμα του αποκλεισμού των επιστημόνων από την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφόρηση των επιδημιολογικών στοιχείων, τα οποία διαθέτει ο ΕΟΔΥ στα αρχεία του, σύμφωνα και με την καταγγελία του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι «τα επιδημιολογικά αυτά στοιχεία, κάθε φορά, πρέπει να είναι στη διάθεση όλων των ερευνητών – επιστημόνων γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξάγονται χρήσιμα και ωφέλιμα συμπεράσματα, τόσο για την επιστήμη, όσο και για την κοινωνία» και υπογραμμίζει στην ερώτησή του πως «Η απόφαση αυτή του ΕΟΔΥ, δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και ιδιαίτερη ανησυχία στον χώρο της επιστήμης. Η μεταφορά του απορρήτου και στον χώρο του ΕΟΔΥ, είναι μια επικίνδυνη και αδιανόητη επιλογή, γιατί η σωστή επιστημονική αξιοποίηση των δεδομένων που διαθέτει, μπορεί να καθοδηγήσει, για καλύτερες μέρες, την επιστήμη. Κάθε είδους μυστικοπάθεια που επιβάλλεται σε φορείς όπως ο ΕΟΔΥ, στρέφεται κατά της ίδιας της κοινωνίας, καθώς εμποδίζονται, με αυτόν τον τρόπο, τα συμπεράσματα που αφορούν στην ίδια της την υγεία».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες οι οποίες περιρρέουν στον χώρο της επιστημονικής κοινότητας, ότι ο ΕΟΔΥ έχει κλείσει τις διόδους πληροφόρησης, προς τους επιστήμονες, με ποιο δικαίωμα και στηριζόμενη σε ποιες διατάξεις, η ηγεσία του ΕΟΔΥ προβαίνει σε μια επιλογή, η οποία απειλεί ανθρώπινες ζωές και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να αρθεί αυτή η πρωτόγνωρη, αντιεπιστημονική και οπισθοδρομική απόφαση.