Κρίση στον Περσικό Κόλπο: Φόβοι για ντόμινο ανατιμήσεων

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές αλλά και ανησυχία στους καταναλωτές ενόψει της έλευσης του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές και διεθνή ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον Περσικό Κόλπο, καθώς εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι για σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, προκαλώντας επακόλουθα αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Πέραν του φόβου ανάφλεξης στην περιοχή, μετά το βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στην Σαουδική Αραβία, την κατάσχεση πλοίου από τους Ιρανούς με τη δικαιολογία της παράνομης διακίνησης καυσίμων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για δυναμική “απάντηση” στους υπεύθυνους των επιθέσεων, αυτό που πλέον μοιάζει να “φλέγεται” είναι η τσέπη των καταναλωτών.

Πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανατιμήσεων, ενώ αναπόφευκτα πρόκειται να ακολουθήσουν και είδη πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Αυγουλέας: «Κάποιοι θα κερδοσκοπήσουν, οι ελεγκτικές αρχές να είναι σε συναγερμό»

“Δεν νομίζω ότι είμαστε ενώπιον μιας πετρελαϊκής κρίσης”, αναφέρει μιλώντας στο News 24/7 ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας.

Αναφορικά με το τι μπορεί να σημαίνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών για την τιμή του πετρελαίου και την τσέπη των καταναλωτών, ο κ Αυγουλέας εκτιμά ότι “η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ανέβει άλλο ένα 10% – 15%”. Τονίζει ωστόσο ότι αν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 70 δολάρια το βαρέλι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μπει σε συνομιλίες με το Ιράν, καθώς υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου που η Τεχεράνη μπορεί να ρίξει στην αγορά. Αντίστοιχα, αν ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι, τότε θα μπει σε συνομιλίες με τον Νίκολας Μαδούρο, καθώς και από την πλευρά της Βενεζουέλας υπάρχουν μεγάλα αποθέματα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αυγουλέας, “υπάρχει έτοιμο στοκ που θα μπορούσε να καλύψει τις διεθνείς πετρελαϊκές ανάγκες. Το πρόβλημα είναι κατά βάση γεωπολιτικό και σπάνια πετρελαϊκό”. Τονίζει επίσης ότι στην περίπτωση που η τιμή ανέβει στα 100 δολάρια το βαρέλι, οι ΗΠΑ θα μπουν σε φάση ύφεσης λίγο πριν εισέλθουν επίσημα στην προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2020, κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει να συμβεί.

διαβάστε περισσότερα στο news247.gr