ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Παράνομη επιστροφή ΦΠΑ εισέπραξαν εκατοντάδες αγρότες

Παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να εισέπραξαν εκατοντάδες αγρότες στην Κρήτη, μέσα σε διάστημα μίας τριετίας. Σχεδόν την μισή ημερήσια παραγωγή ντομάτας του νομού Ηρακλείου, δηλαδή 170 τόνους, φαίνεται να πούλησε σε χονδρέμπορα μέσα σε μία μέρα ένας αγρότης από το Ηράκλειο, εισπράττοντας επιστροφή ΦΠΑ 14 χιλιάδες ευρώ. Πίσω απ’ αυτήν την κομπίνα κρύβεται ένα όργιο παρανομιών με την έκδοση των εικονικών τιμολογίων, που ζημίωσε τα κρατικά ταμεία κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο 17 εκατομμύρια απ’ αυτά ήταν από νόμιμες επιστροφές ΦΠΑ. Η διασταύρωση των στοιχείων πρόδωσε τους παραγωγούς που εμφάνιζαν τεράστιες ποσότητες προϊόντων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, τα προϊόντα αυτά ήταν ανύπαρκτα.

Το ΣΔΟΕ δέσμευσε τα τιμολόγια των οφειλετών και τους καταλόγισε τα ποσά που αντιστοιχούσαν στον επιπλέον ΦΠΑ. Σήμερα οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. περιμένουν επιστροφή περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ από 200 αγρότες, και η έρευνα συνεχίζεται. Πόσο εύκολο είναι όμως να εισπράξει ένας αγρότης ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσό από την εφορία;

Παρά το γεγονός όμως ότι οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι οι έλεγχοι έγιναν αυστηρότεροι από το 2009 και μετά, 142 άτομα στην Κρήτη εισέπραξαν τεσσερισήμισι εκατομμύρια ευρώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010.

πηγή