ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κρητική Αντίσταση και Δράκοι «ζωντανεύουν» στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Η υπέροχη κιβωτός γνώσης της πόλης μας μπαίνει σε μια νέα δυναμική περίοδο. Οι πόρτες της είναι ανοικτές για μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου μετά από την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ειδικά το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της δραστηριοποιείται δημιουργικά και στο πλευρό του βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός Λαμπαθάκης Μιχαήλ. Με αγάπη για το βιβλίο και με στόχο να ωθήσει την νεολαία στην φιλαναγνωσία πραγματοποιεί εθελοντικά παρουσιάσεις και βιωματικές δράσεις των βιβλίων του για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα βιβλία που παρουσιάζονται είναι δύο. «Το Νησί των Γενναίων» και το «Ένας Δράκος στον Κήπο».

Η Κρητική αντίσταση και τα γεγονότα της μάχης της Κρήτης ζωντανεύουν για τους μαθητές μέσα από «Το Νησί των Γενναίων»,ανοίγοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού σε αυτούς.Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στην αδούλωτη Κρήτη.Στον τόπο και τους ανθρώπους που αποτελούν την ταυτότητα του νησιού. Μέσα από μοναδικά σκίτσα τα οποία φιλοτέχνησε ο συγγραφέας αναβιώνεται μια από τις κορυφαίες στιγμές αντίστασης των Κρητών. Το έπος ζωντανεύει και θυμίζει την κληρονομιά που κουβαλάμε .Μια κληρονομιά γραμμένη με αίμα και ιδρώτα που δεν πρέπει να ξεχαστεί.Όπως δηλώνει ο ίδιος ο δημιουργός: «Δεν είναι τόπος τούτος εδώ για να κατακτηθεί…την λευτεριά αγάπησε πιο πολύ και από την ίδια την ζωή…»Το βιβλίο απευθύνεται σε τάξεις από Πέμπτη δημοτικού και άνω.

Το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου πραγματεύεται το βιβλίο «Ένας Δράκος στον Κήπο», προτείνοντας λύσεις για την αρμονική συμβίωση μαζί τους.Μια ιστορία όπου μπερδεύονται ένας δράκος, ένας σκύλος ράτσας Λαμπραντόρ,ο Μινώταυρος,το παλάτι του Μίνωα και ένα μικρό αγόρι από την Νέα Υόρκη που ακούει στο όνομα Λίο. Μέσα από ένα ταξίδι στην Κρήτη ο μικρός πρωταγωνιστής προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα εθισμού με τις ψηφιακές συσκευές και τις φοβίες που τον βασανίζουν.Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού.

Ο Λαμπαθάκης Μιχαήλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χανίων(1992),σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Αθηνών(1992-1996),στην Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (1999-2000),στην Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος (2000-2002),στο Σχολείο Ειδικών Αποστολών Λιμενικού Σώματος. Υπηρέτησε ως Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών(2002-2004). Μεταπήδησε στον χώρο της εκπαίδευσης ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής(2004) και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του «Άσκηση και Ποιότητα ζωής» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2011).Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με την μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας, θέματα γεωπολιτικής και το σκίτσο. Έχει αφιερώσει την ζωή του στην εκπαιδευτική κοινότητα και πασχίζει για την δημιουργία μιας παρακαταθήκης που θα αποτελεί οδηγό για τους συνανθρώπους του.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των παραπάνω βιβλίων θα πρέπει να απευθύνονται στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου(28310 29215, libret@sch.gr)