ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί η Β’ Έκδοση του βιβλίου του Ματθαίου Ιωάν. Τσιριμονάκη «ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΕΡΙΔΑΣ»

Μια έκδοση βελτιωμένη και εμπλουτισμένη και με άλλα παραμύθια.

Κυκλοφορεί η Β’ Έκδοση του βιβλίου του Ματθαίου Ιωάν. Τσιριμονάκη «ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΕΡΙΔΑΣ». Τα παραμύθια που παραθέτει ο συγγραφέας είναι διασκευές από διηγήσεις που περιλαμβάνονται στο έργο του «ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΚΡΗΣΣΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ». Εκδόθηκε από την ΑΝΕΚ το 2021.

Όλα τα παραμύθια περιέχουν στοιχεία που βοηθούν να γνωρίσουμε τη λαογραφία της Κρήτης.

Οι παραμυθάδες ήταν περιπλανώμενοι, από χωριό σε χωριό, που αντί φαγητού, κρασιού αλλά και ύπνου, μας έλεγαν τα παραμύθια τους. Το χειμώνα στο τζάκι και το καλοκαίρι κάτω από τις κληματαριές, μαζευόμαστε μεγάλοι και μικροί για να ψυχαγωγηθούμε από τις διηγήσεις τους.

Το παραμύθι έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν της ανθρωπότητας που εκτός από την διασκέδαση ήταν και ένας αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας.

Ο Ελβετός ψυχολόγος Κάρλ Γιούγκ ισχυρίζεται πως «στα παραμύθια η ψυχή διηγείται την ιστορία της» και παράλληλα τα θεωρεί μέσο για την ανακάλυψη του συλλογικού ασυνειδήτου. Ο Φρόιντ βλέπει στα παραμύθια παρόμοιες εικόνες με αυτές των ονείρων και διαπιστώνει πως εκφράζουν εσωτερικές συγκρούσεις, παγιδευμένες στο ασυνείδητο του ατόμου.

Παρατηρούμε στα παραμύθια που περιλαμβάνονται στο έργο μου πως έχουν κοινά στοιχεία με ελάχιστες παραλλαγές, πχ ζώα που μιλούν, κακιές μάγισσες, απόκοσμα τέρατα και αερικά, δέντρα που φτάνουν ως τον ουρανό κ.α., με παραμύθια άλλων χωρών σε όλες τις ηπείρους της Γης μας.

Το γεγονός αυτό συμβαίνει σε εποχές που δεν υπήρχε καμμιά δυνατότητα επικοινωνίας. Τελικά ο κόσμος του παραμυθιού παραβιάζει την ανθρώπινη λογική και παραπέμπει σε σύστημα κανόνων βγαλμένο από την ψυχή μας.

Για πληροφορίες για το βιβλίο μου επικοινωνήστε στο email Matprin5758@gmail.com.