ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλοι της Κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση – Φοβούνται ότι η κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων»

Σε σενάριο πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συντονισμό με χώρες όπως οι Γερμανία και Γαλλία, για τεχνοκρατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα αναφέρεται το Εuractiv, λόγω καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις αλλά και στη σκιά των απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους.

Το δημοσίευμα της διεθνούς ιστοσελίδας τονίζει πως, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου, η εκταμίευση της οποίας έχει ήδη καθυστερήσει, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις σχετικά με την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι.

«Φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι “έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών”» γράφει χαρακτηριστικά το Εuractiv που επικαλείται μάλιστα πηγή, η οποία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες ότι το κράτος μας θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις, που όμως έτσι κι αλλιώς θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες, αντί για επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θύματα της πανδημίας.

Διαβάζουμε επίσης πως το σενάριο περί κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου ενισχύεται ιδιαίτερα από το σύστημα διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, «με πολύ έντονο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τέλος, η πηγή σημειώνει ότι επικρατεί «έντονος προβληματισμός» -έπειτα από την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κακοκαιρία- με κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού να είναι εμφανή.