ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Χιλιάδες ευρώ δίνονται από την Περιφέρεια Κρήτης για παρασιτικές δαπάνες, μέσα στην πανδημία»

Ενώ ο λαός έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού, με την πανδημία και την οικονομική κρίση και με τις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Κρήτη, η περιφερειακή αρχή κάνει σαν μη συμβαίνει τίποτα.  Καθόλου δεν έχει επηρεαστεί από την κατάσταση ο προγραμματισμός της, οι προτεραιότητές της, πράγμα που αποτυπώθηκε και στα θέματα που έφερε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 24 Νοέμβρη.

Χιλιάδες ευρώ (περίπου 1,5 εκ.) δίνονται για παρασιτικές δαπάνες, για τουριστική προβολή, για φρου – φρου, και για εκθέσεις στο εξωτερικό. Δαπάνες που θα αυξηθούν κι άλλο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, πέρα από  τα 2,5 εκ που ήδη δόθηκαν για επικοινωνιακή προβολή. Τα κονδύλια αυτά, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής άγριας φορολεηλασίας των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και δε μπορεί να γίνονται ανεμοσκορπίσματα για τα συμφέροντα των λίγων.

Συγκεκριμένα, δίνονται για πολύπλευρη στήριξη του κεφαλαίου που επενδύει στον τουρισμό, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως και οι μικρές, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, αλλά και οι αυτοαπασχολουμένοι, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και σε άλλες δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος. Συνάμα δίνονται για στήριξη στους μεγαλοαγρότες και τυποποιητές, για δράσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, που αφανίζονται. 

Είναι πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της, που επιβεβαιώνουν τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της, στα πλαίσια των κατευθύνσεων κυβέρνησης – ΕΕ. Για τις ίδιες προτεραιότητες η κυβέρνηση, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική ενίσχυσή του, αλλά μειώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την Υγεία και την ίδια στιγμή  δίνει απλόχερα «δώρα» σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στο όνομα της θωράκισης τους από τις συνέπειες της πανδημίας.

Αυτή η πολιτική που ακολουθείται  μέσα στην πανδημία, από όλους τους φορείς του κράτους,  δεν είναι απλώς αντιλαϊκή. Είναι εγκληματική. Έχει  θύματα! Και είναι συνένοχοι όλοι τους  στο έγκλημα σε βάρος της Υγείας του λαού, που τη θεωρούν κόστος.