ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Σχέδιο ψηφίσματος του περιφερειακού συμβουλίου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Σχέδιο ψηφίσματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

31.8.2021

Εισαγωγή :

Η περσινή σχολική χρονιά, με τα κλειστά σχολεία για μεγάλα διαστήματα και τις γελοιότητες της τηλεκπαίδευσης, ήταν μια χαμένη χρονιά για τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών, με πολλαπλές μαθησιακές και ψυχοκοινωνικές αρνητικές συνέπειες.

Σχολείο μπορεί να είναι μόνο το ανοιχτό σχολείο.

Γι’ αυτό, από πέρυσι, πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση, όσο και μετά η περιφέρεια και οι δήμοι, θα έπρεπε να έχουν πάρει ΟΛΑ τα μέτρα για ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Για την ασφαλή λειτουργία ανοιχτών σχολείων.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και φέτος, μπροστά στο 4ο και πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι η διοίκηση της περιφέρειας αρνήθηκε ακόμα και να ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο (!!!) για το αναλυτικό υπόμνημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης με την υπόδειξη συγκεκριμένων άμεσων μέτρων που χρειαζόταν για τη σχολική στέγη. 

Φέτος, στη νέα σχολική χρονιά, ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.

Όμως τα σχολεία, δυστυχώς,  ανοίγουν με ακόμα χειρότερους όρους απ’ ό,τι έκλεισαν, χωρίς ουσιαστικά κρατικά μέτρα θωράκισης, αλλά μόνο με επίκληση της «ατομικής ευθύνης».

• Αντί για δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, η κυβέρνηση επέλεξε self-test  στους μαθητές και επί πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς! Και οι φοιτητές θα πληρώνουν από την τσέπη τους δύο RapidTest την εβδομάδα.

• Αντί για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα (στα σχολεία μαθητές στοιβάζονται ακόμη και σε 27άρια τμήματα), η κυβέρνηση αυξάνει το μέγιστο αριθμό μαθητών, ενώ σχεδιάζει την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα!

• Αντί για αύξηση των σχολικών λεωφορείων για αποσυμφόρηση της μεταφοράς μαθητών,  στοιβάζονται σε αυτά τα παιδιά, με ό,τι συνεπάγεται για τη μετάδοση του κορονοϊού.

• Αντί για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με βάση τα χιλιάδες κενά, καθιερώνονται οι τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών πχ στην παράλληλη στήριξη. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παίρνει αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων, που διώχνουν τους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τους σπρώχνουν σε ιδιωτικά κολλέγια. Και βέβαια αυτό δεν είναι αποκλειστικής έμπνευσης, της τωρινής κυβέρνησης, αλλά διαχρονική πολιτική που εφάρμοσαν πιστά και όλες οι προηγούμενες.

• Αντί για κονδύλια για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστών/στριών, με πλήρη εργασία και δικαιώματα, μπροστά στις εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, περικόπτονται οι ώρες για την καθαριότητα !  Ενώ καλούνται οι δήμοι με τα ίδια τα περυσινά ή και ακόμη περισσότερο κουτσουρεμένα κονδύλια, να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες (κόβοντας το μισθό των 700 ευρώ σε δύο εργαζόμενους των 300 ευρώ) με 2ωρες συμβάσεις  και απολύσεις καθαριστριών !

• Αντί για γενναία χρηματοδότηση προγραμμάτων σχολικής στέγης, υπάρχουν νέες περικοπές, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σύγχρονων, ασφαλών, αντισεισμικών υποδομών και τη ντροπή των κοντέϊνερ σε αυλές, οι οποίες περιορίζονται ασφυκτικά.

• Αντί για ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού για τον αναγκαίο εμβολιασμό, η κυβέρνηση αφού παρουσίασε τα εμβόλια ως τη «μοναδική λύση», αφού με τις παλινωδίες της τροφοδότησε φοβίες, αναστολές και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών, αφού υποτίμησε  τη νοημοσύνη των νέων με το «πριμ» των 150 ευρώ ανά εμβόλιο, τώρα ενοχοποιεί και πάλι την «ατομική ευθύνη» των ανεμβολίαστων με εκβιασμούς και τιμωρητικά μέτρα, που αποδυναμώνουν παραπέρα τις κρατικές μονάδες υγείας προς όφελος ιδιωτικών ομίλων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εξέλιξη της πανδημίας.

Αντί να  ενισχύσει το κρατικό σύστημα υγείας με επαρκές και μόνιμο υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, ανακυκλώνει το ελάχιστο προσωπικό από δομή σε δομή και επιπλέον  ανακοινώνει, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ», και άλλα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις σε Νοσοκομεία και κλινικές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ειδικά στο νησί μας, που το 4ο κύμα της πανδημίας φούντωσε και λόγω της εφαρμογής των διάτρητων πρωτοκόλλων που επέβαλαν οι τουριστικοί όμιλοι, τα κενά και οι ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι τεράστια.

Σοβαρές ευθύνες έχει και η διοίκηση της περιφέρειας, που θυμίζουμε πως αρνήθηκε πολλές φορές προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωση να συζητηθούν στο συμβούλιο οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πανδημία.

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα, απαιτώντας από την κυβέρνηση το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στην περιφέρεια. Να βρεθεί το περιφερειακό συμβούλιο δίπλα στους φορείς του γονικού και εκπαιδευτικού κινήματος που ήδη παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Ψήφισμα

Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση και εξασφάλισης κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών για :

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του κρατικού τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας.
  • Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
  • Να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
  • Επιπλέον χρηματοδότηση για δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ. 
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
  • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
  • Κρατική χρηματοδότηση για ανέγερση σύγχρονων ασφαλών σχολικών υποδομών, χωρίς ΣΔΙΤ, και για συντήρηση-επισκευή των υφιστάμενων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ