ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου: «Μόνο ο λαός θα σώσει τη δημόσια και δωρεάν υγεία του»

Όλοι στο Δημαρχείο την Πέμπτη 22/2 6μμ. Να κλείσουμε τα πάντα. Να νεκρώσει η πόλη.

ΟΛΗ Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ. Μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε Ηράκλειο, Χανιά, τη Σητεία, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο που νέκρωσαν τις πόλεις έρχεται η δική μας σειρά να δώσουμε νέα ορμή στον αγώνα που πριν ένα χρόνο δώσαμε χαρακτήρα ΠΑΛΑΪΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ.

Όλες οι δημόσιες δομές υγείας στον νομό παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία μας, τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Στην Παθολογική, στο τμήμα Επειγόντων, στην ορθοπεδική, στα ογκολογικά περιστατικά, στη χειρουργική, στους ειδικευόμενους η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού το κόκκινο. Οι παραιτήσεις γιατρών έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της εντατικοποίησης που χτυπάει κόκκινο, τα διαδοχικά εντέλλεσθε, την καθήλωση των μισθών.

Η κυβέρνηση εξαγγέλλοντας, όπως και οι προηγούμενες, αποσπασματικές προκηρύξεις θέσεων, μας κοροϊδεύει. Ξέρει ότι κανείς γιατρός δεν θα έρθει να αιχμαλωτιστεί, να γίνει «μπάλωμα» των αδιάκοπων εντέλλεσθε, των εξαντλητικών εφημεριών. Ταυτόχρονα υλοποιεί και σχεδιάζει μέτρα, που μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ), που κλείνουν νοσοκομεία και κλινικές (νέος υγειονομικός χάρτης), που βάζουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των ασθενών, που παραδίδουν τις υπηρεσίες υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και σε ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Με τον πιο ωμό και προκλητικό τρόπο τα επιβεβαίωσε ο υπουργός υγείας στην προχθεσινή συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ. Δικαιολόγησε τους ιδιώτες γιατρούς με το απροκάλυπτο «έτσι είναι ο καπιταλισμός». Παραδέχεται ότι παίζει «κορώνα γράμματα» την ίδια μας την ζωή, με τις υποστελεχωμένες διακομιδές και με αναίδεια απαντά πως «τα πάντα στη ζωή έχουν ρίσκο»!!!. Εκτός και αν τους κόψουμε τον τσαμπουκά. Εκτός και αν τους  αναγκάσουμε να βγάλουν απ’ το ζύγι των κερδών τις ανθρώπινες ζωές. Την Πέμπτη ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΑΥΤΗ.

Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι άμεσα πλέον (από τον Μάρτη) κάνει ένα μεγάλο άλμα στην υγεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που είναι στόχος όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των ιδιωτικών ομίλων. Τα ΝΟΣΗΛΙΑ ΦΩΤΙΑ χιλιάδων ευρώ στα απογευματινά χειρουργεία (ενώ δε λειτουργούν τα πρωινά) θα κόψουν χιλιάδες ασθενείς με χαμηλό εισόδημα από τις υπηρεσίες υγείας. Είναι πρόκληση. Είναι βαρβαρότητα. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

Λύση για την ικανοποίηση της ανάγκης του λαού, που να εμποδίζει τα χειρότερα που απροκάλυπτα πλέον ετοιμάζουν δεν είναι μόνο το «φέρτε γιατρούς» ή άλλα γενικά και αόριστα αιτήματα περί σωτηρίας του ΕΣΥ.

Ρεαλιστική λύση μπορεί να δώσει μόνο η ΔΕΣΜΗ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ που με αφορμή την μεγάλη Παγκρήτια κινητοποίηση της 30 Νοέμβρη επεξεργάστηκαν ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ του Ρεθύμνου και της Κρήτης, προσυπέγραψαν και υποστήριξαν  εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, σύλλογοι, δήμοι και η περιφέρεια.

  • Η άμεση ανοιχτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
  • Η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Γενναία μισθολογικά, επιστημονικά και εργασιακά κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί.
  • Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη», που σχεδιάζει ακριβώς αυτό.
  • Γενναία αύξηση χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Καμιά εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το πλαίσιο αυτό, απόσταγμα της συσσωρευμένης αγωνιστικής πείρας πριν απ’ όλα των μαχόμενων υγειονομικών, δίνει διέξοδο από την σκοπιά των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα εμποδίζει τα χειρότερα που είναι ήδη μπροστά μας.

Δεν είναι ούτε πλεονεξία, ούτε μαξιμαλισμός. Είναι ασπίδα μπροστά στους συνηθισμένους πια ελιγμούς όλων των υπουργών και κυβερνήσεων, που για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια εξαγγέλλουν κάποιο αποσπασματικό μέτρο, καταδικασμένο απ’ την αρχή, για να συνεχίζουν ανενόχλητοι την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.  

Το ποιοτικό βήμα που καλούμαστε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε αυτό τα πλαίσιο, να το εμπλουτίσουμε παντού, σε κάθε σύλλογο, σωματείο, χωριό. Να ξέρει ο κάθε εργαζόμενος, αγρότης μικροεπαγγελματίας,  φοιτητής, μαθητής, γονιός ΤΙ ΖΗΤΟΥΜΕ και γιατί.. Να είναι πρωταγωνιστής στον αγώνα κι όχι παθητικός συμμέτοχος.

Όλοι στο Δημαρχείο την Πέμπτη 22/2 6μμ. Να μη λείψει κανείς.

Στις 5μμ συμμετέχουμε στον συμβολικό αποκλεισμό του ΒΟΑΚ στα Τρία Μοναστήρια.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ.