ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Στην αρνητική πεπατημένη της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε περιφέρεια και κυβέρνηση, η δακοκτονία για το 2021»

Τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη διαδικασία της δακοκτονίας έφερε,  με επερώτηση  που κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18 Μάη 2021, η  «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης.

Ο κομμουνιστής περιφερειακός σύμβουλος, Μαρινάκης Αλέκος, ζήτησε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι διαδικασίες για τη δακοκτονία στη φετινή παραγωγή, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα και εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Αναφέρθηκε στο απαράδεκτο γεγονός, που παρατηρείται κάθε χρόνο, να τοποθετούνται παγίδες και να διεξάγονται ψεκασμοί, χωρίς την αναγκαία εποπτεία από το επιστημονικό προσωπικό, αλλά και  στο ότι πραγματοποιούνται ψεκασμοί πολύ αργότερα από την κατάλληλη περίοδο, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής από τις δακοπροσβολές.  

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επεσήμανε ότι στην ισχύουσα βάση εκπόνησης της δακοκτονίας  δεν μπορεί παρά να υπάρχει ανησυχία για το αν θα έχουμε, πάλι, δυσάρεστες καταστάσεις για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Ζήτησε  από την περιφερειακή αρχή Κρήτης να στηρίξει και να προωθήσει τα πάγια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για τη δακοκτονία :  Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του, χωρίς να ανατίθεται σε εργολάβους, με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της εισφοράς  του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Η περιφερειακή αρχή Κρήτης, ακολουθώντας την πεπατημένη  της μετάθεσης ευθυνών, μετακύλησε  στην κυβέρνηση την ευθύνη για το ότι δεν έχουν γίνει ακόμη προσλήψεις τομεαρχών και για την προμήθεια των φαρμάκων, προσπάθησε να  διασκεδάσει τις ανησυχίες και να εξωραΐσει την κατάσταση. Βέβαια, η τακτική αυτή της μετάθεσης ευθυνών από την περιφέρεια στην κυβέρνηση και αντίστροφα είναι γνωστή στους βιοπαλαιστές αγρότες, που ξέρουν πως, τελικά, αυτοί πληρώνουν το μάρμαρο με την καταστροφή της σοδειάς τους…

Επιπλέον, στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο έγινε αναφορά στον ΒΟΑΚ. Ο περιφερειάρχης  αναφέρθηκε για τη χρηματοδότηση του έργου( ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ιδιωτικά κεφάλαια).  Στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε, άλλη μία φορά, πως κυβέρνηση – περιφέρεια συμφωνούν στον σχεδιασμό, επιβεβαιώθηκε πως είναι αναμενόμενη η ιδιωτικοποίηση και η υλοποίηση του νέου ΒΟΑΚ με διόδια ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, ώστε το χρήμα να καταλήγει στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων που θα διαχειρίζονται τον δρόμο. Όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού της Κρήτης για σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς διόδια ή άλλης μορφής εκμετάλλευση και δανεισμό, με προστασία του περιβάλλοντος και με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή και τη συντήρησή του.