ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

“Λαογραφικό υλικό της προφορικής παράδοσης της Κρήτης”

Αυτό τον τίτλο έχει το βιβλίο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Λαογραφική Εταιρεία Ορθέ και το οποίο έγραψαν η κ. Ελένη Δράγαση – Σηφάκη και η κ. Ελένη ΞενικάκηΜαρκάκη αφού πρώτα συγκέντρωσαν στοιχεία ξεκινώντας πριν μια δεκαετία.

Η κ. Ελένη Δράγαση – Σηφάκη είναι Διδάκτωρ των Επιστημών της Αγωγής, επίτιμη Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υπηρέτησε την δημόσια εκπαίδευση ως παιδαγωγός και στέλεχος αυτής. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ορθέ Μυλοποτάμου και δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού και της έρευνας.

Η κ. Ελένη Ξενικάκη – Μαρκάκη είναι πτυχιούχος της σχολής νηπιαγωγών Χανίων και του παιδαγωγικού τμήματος της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός αρκετά χρόνια , ενώ είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και ερευνήτρια της Λαογραφικής Εταιρείας Ορθέ.

Οι δυο αξιόλογες ερευνήτριες σκέφτηκαν πριν μερικά χρόνια να καταγράψουν την προφορική παράδοση της Κρήτης που χάνεται σιγά σιγά καθώς φεύγουν από τη ζωή εκείνοι που την βίωσαν.

Έτσι άρχισαν να καταγράφουν μαγνητοφωνώντας και βιντεοσκοπώντας γυναίκες και άντρες μεγάλης ηλικίας ώστε να διασώσουν τον τρόπο ζωής και εργασίας, τα ήθη και έθιμα, τα παραμύθια, τις παροιμίες, τα τραγούδια και γενικά όσα είχαν κρατήσει στη μνήμη τους με σκοπό κάποτε να εκδώσουν  βιβλίο.

Δεν ήταν τόσο εύκολο διότι οι συντοπίτες τους στους οποίους απευθύνθηκαν είχαν αρχίσει να ξεχνούν κάποια πράγματα η να μην τα θυμούνται όλα, τελικά όμως το αποτέλεσμα τις δικαίωσε.

simsakos2-paroysiastes

Το βιβλίο που παρουσίασαν στην όμορφη αίθουσα της επιστημονικής και καλλιτεχνικής Εταιρείας “Ανάδραση” πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ιάκωβος Σηφάκης με την παρουσία του αντιδημάρχου του δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσου Κλάδου, του εφημέριου του χωριού παπα Μανώλη Σηφάκη, του απόστρατου υψηλόβαθμου αξιωματικού της αστυνομίας κ. Βασίλη Αποστολάκη, ανθρώπων της εκπαίδευσης και του πολιτισμού  και πλήθος κόσμου.

Τον συντονισμό είχε ο Ορθιανός δικηγόρος κ. Χάρης Καλαϊτζάκης, ενώ μίλησε η επίσης δικηγόρος και πολιτευτής κ. Δώρα Παπαδάκη η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Ορθέ και αναφέρθηκε λεπτομερώς τόσο στο περιεχόμενο του βιβλίου όσο και στην αξία της διάσωσης της προφορικής παράδοσης μας, προτρέποντας και άλλους συλλόγους να κάνουν κάτι παρόμοιο.

Τέλος προβλήθηκε βίντεο με μουσική επένδυση του Λειβαδιώτη παραδοσιακού λυράρη Γιάννη Σωπασή (Βρουβογιάννη) ο οποίος ήταν παρών, με πλάνα από το χωριό και κατοίκους του, που περιέγραψαν λεπτομερώς τον τρόπο που καλλιεργούσαν τη γη τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, την υφαντική τέχνη, την μαγειρική και πολλά άλλα που έχουν σχέση με την παράδοση μας που σιγά σιγά χάνεται και γι΄ αυτό τον λόγο τέτοιες προσπάθειες αξίζουν συγχαρητηρίων.  

Στο τέλος προσφέρθηκε στον αύλειο χώρο παραδοσιακό κέρασμα και ανταλλάχτηκαν απόψεις και ιδέες από τους παρευρισκόμενους στους οποίους προσεφέρθη δωρεάν από ένα βιβλίο, είχαν όμως την δυνατότητα να αγοράσουν για να στηρίξουν τον σύλλογο και να τα κάνουν δώρα. Αξίζει να το προμηθευτείτε διότι το υλικό που υπάρχει μέσα είναι μεγάλης αξίας και να το δώσετε να το διαβάσουν τα παιδιά σας.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και θα σας δώσω περισσότερα στοιχεία. Κλείνοντας αφού δώσω συγχαρητήρια στις συγγραφείς και ερευνήτριες για το “διαμάντι” που μας παρέδωσαν, αλλά και σε όλους τους Ορθιανούς που στήριξαν την προσπάθεια αυτή καθώς επίσης στους συντελεστές της επιτυχημένης παρουσίασης λέω: 

“Λαός χωρίς παράδοση, θρησκεία, ιστορία,
καράβι ακυβέρνητο, στου χρόνου την πορεία”

                    Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)