ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ρεθεμνιώτες: Λαυρεντία Μπερνιδάκη

Η Λαυρεντία Μπερνιδάκη, ήταν η πρώτη γυναίκα που ηχογραφήθηκε σε δίσκο Κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Ήταν αδερφή του μεγάλου «Μπαξεβάνη» (Γιάννη Μπερνιδάκη).

Στο διάστημα του μεσοπολέμου, εκείνα τα χρόνια της πρώτης κρητικής μουσικής δισκογραφίας, τα όμορφα χρόνια των Ροδινού, Μπαξεβάνη, Καρεκλά, Χαρίλαου, Ψίλλου, κ.α., ηχογραφήθηκαν οι πρώτοι δίσκοι 78 στροφών. Περιζήτητος ήταν ο αδερφός της ο Γιάννης ο Μπερνιδάκης (γνωστός και ως «Μπαξεβάνης»). Είχε μια πλούσια φωνή και έπαιζε λαούτο.

Είχε ήδη ηχογραφήσει πολλούς δίσκους όταν σκέφτηκε να αξιοποιήσει τη μοναδική φωνή της αδερφής του Λαυρεντίας. Γράφει λοιπόν γράμμα στη δισκογραφική εταιρεία και τους ζητάει να να ακούσουν την αδερφή του. Η απάντηση ήταν θετική και έτσι στην επόμενη ηχογράφηση του Μπαξεβάνη ανεβαίνει μαζί του στην Αθήνα και η Λαυρεντία. Με την πρώτη μαντινάδα που τραγούδησε, οι άνθρωποι της Κολούμπια τη σταματάνε: «Εντάξει να τραγουδήσει στο δίσκο, η φωνή της είναι πολύ καλή».

Έτσι…

Τη μάνα μου την αγαπώ γιατί πονεί για μένα
μα όχι αγάπη μου γλυκειά ως αγαπώ εσένα

Ήταν η πρώτη φορά που γυναικεία φωνή “έγραφε” τη φωνή της πάνω σε Κρητικό δίσκο. Συνοδευόμενη από τη φωνή και το λαούτο του αδερφού της αλλά και τη λύρα του Μανώλη του Λαγού (Λαγουδάκης από τα Περιβόλια Ρεθύμνου).

Η ίδια εξιστορεί πως δέχτηκαν οι Κρητικοί της εποχής το τόλμημα αυτό, μια γυναίκα να ηχογραφεί σε δίσκο:

«Ήταν Μεγαλοβδομάδα όταν πρωτοήρθε ο δίσκος στα Χανιά. Έρχεται ένας από Χανιά και μας λέει ότι ήρθε ο δίσκος της Λαυρεντίας. Εμείς τον ακούσαμε την άλλη μέρα. Σε λίγο ήρθαν οι δίσκοι στον αντιπρόσωπο του Ρεθύμνου, το Λευτέρη το Γαγάνη. Γεμάτη χαρά ξεκίνησα να πάω να τον πάρω. Φτάνω στο μαγαζί και τι να δω; Ουρά ο κόσμος… Όλοι είχαν ενθουσιαστεί!».

Από τότε έγραψε κι άλλους δίσκους. Όλους με τον αδερφό της. Σε τρεις έπαιζε κι ο Φουσταλιέρης. Η Λαυρεντία είχε πια καθιερωθεί. Ακολουθούσε τον αδελφό της σε γλέντια, σε γάμους, όχι επαγγελματικά βέβαια…

Η Λαυρεντία έπαιζε και λαούτο που έμαθε από τον αδερφό της. Μικρή φεύγοντας από το φούρνο του πατέρα της, ανέβαινε σπίτι, έπαιρνε το λαούτο ή το μαντολίνο της  και τραγουδούσε…

Τα χρόνια όμως πέρασαν. Η Κρητική μουσική τη δεκαετία του 50 πέρασε μεγάλη κρίση. Ξεχάστηκαν μαζί και οι μεγάλοι της τεχνίτες. Η δόξα του μεσοπολέμου άρχισε να σβήνει… Έτσι σταμάτησε και η δισκογραφική δουλειά των ανθρώπων αυτών.

Η Λαυρεντία το 1949 παντρεύεται τον Μανώλη Βασιλονικολιδάκη με τον οποίο απέκτησε ένα κορίτσι τη Σταυρούλα, που συνέχισε την παράδοση της οικογένειάς της σπουδάζοντας μουσική.

Συζήτηση με το Μανώλη Σαλούστρο με αφορμή αφιέρωμα που της έγινε
από το Μουσικό σχολείο Ρεθύμνου.Στην κάμερα ο Γιώργος Γαβαλάς.

Η Λαυρεντία, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012, σε ηλικία 97 ετών.