ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μανόλης Χνάρης: «Η επιβίωση του αγροτικού κόσμου της χώρας δεν μπορεί να βασιστεί σε αποσπασματικές λύσεις»

Στα «δίκαια αιτήματα και σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των αγροτών» αναφέρθηκε, ως Ειδικός Αγορητής, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησης του, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με την ανύπαρκτη αγροτική της πολιτική, «εξανάγκασε τους αγρότες να βγουν στο δρόμο γιατί στερούνται το πιο σημαντικό αγαθό: Τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία» καθώς «οι εξαγγελίες της δεν έχουν ικανοποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τον αγροτικό κόσμο», ο οποίος «μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον σε απόγνωση και αδιέξοδο»

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε: «Είμαι και εγώ αγρότης. Ένας από αυτούς. Οι αγωνίες τους είναι και δικές μου» τονίζοντας ότι «είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και όραμα για την άσκηση αγροτικής πολιτικής. Κάνετε απλά διαχείριση πολιτικού κόστους» και ότι πλέον «βιώνουμε την πλήρη απαξίωση του πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει αφεθεί στην τύχη του».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ αφουγκράζεται τις ανάγκες των αγροτών» και ότι «με υπευθυνότητα, δυναμισμό και όραμα, στέκεται δίπλα τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες έτσι ώστε ο δίκαιος αγώνας τους να ευοδωθεί και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους».

Εν συνεχεία, κατέκρινε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η επίλυση των βασικών θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο «δε θα προέλθει μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες ήσσονος σημασίας, όπως είναι η παρούσα, που τακτοποιεί διοικητικά κυρίως ζητήματα και δευτερευούσης σημασίας θέματα αλλά μέσα από τις εκ βάθρων αλλαγές σε πρωτεύουσας σημασίας προβλήματα» όπως είναι:

· Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του δυσβάστακτου πλέον κόστους παραγωγής

· Η ουσιαστική και στοχευμένη τροποποίηση της νέας ΚΑΠ

· Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ

· Διαχείριση κόκκινων δανείων και προστασία της αγροτικής γης

· Η αντιμετώπιση της πρακτικής των ελληνοποιήσεων και της νοθείας αγροτικών προϊόντων

· Η οριστική και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος με τους εργάτες γης

Ειδικότερα, έψεξε την Κυβέρνηση ότι παρακολουθεί «με απάθεια την αύξηση του κόστους παραγωγής και συγχρόνως την αύξηση του κόστους διαβίωσης, χωρίς τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων» παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τα οποία προκύπτει «ότι το κόστος αγροτικής παραγωγής για το χρονικό διάστημα 2021 – 2023, αυξήθηκε κατά 25%».

Σχετικά, δε, με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα, επεσήμανε ότι αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός» εξηγώντας ότι «η εξαγγελία περί επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 82.000.000 ευρώ για το έτος 2024, δεν αποτελεί επιδότηση αλλά φόρο που έχει ήδη πληρώσει ο αγρότης» επισημαίνοντας ότι «ένα ακόμα μέτρο χωρίς αντίκρισμα, αποτελεί και η έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για τους χειμερινούς μήνες που η παραγωγή είναι επίσης αυξημένη» όπως επίσης και το πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στο χωράφι» με τη χρηματοδότηση ύψους 30εκ ευρώ δεδομένου ότι απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό αποδεκτών.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι «το κόστος στην πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει εις βάρος μόνο του παραγωγού και πολύ περισσότερο εις βάρος της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας».

Ειδική μνεία έκανε για την προχειρότητα και την αποτυχία διαχείρισης της Νέας ΚΑΠ αναφέροντας ότι «το έτος 2023, ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας» εξαιτίας των λαθών και των αστοχιών με τις άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και το πρακτικά ανεφάρμοστο των οικολογικών σχημάτων, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετα «και 245 εκ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 92 εκ. ευρώ ενιαίας ενίσχυσης. Επομένως, ένα συνολικό ποσό 750εκ. περίπου, ενισχύσεων του 2023 θα καταβληθεί το 2024».

Ως προς την εξαγγελία για το τροποποιημένο σχέδιο που αφορά στη Νέα ΚΑΠ, το οποίο μάλιστα ανεπίσημα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «για ακόμα μία φορά οι προτάσεις δεν αποτέλεσαν αντικείμενο έστω στοιχειώδους διαβούλευσης με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς».

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αποδοκίμασε την Κυβέρνηση ότι «ρυθμίζει δευτερεύοντα ζητήματα και δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους παραγωγούς. Πρόκειται για αποσπασματικές διατάξεις με κενά και ασάφειες» εστιάζοντας κυρίως:

– Στο άρθρο 36 για τη γη υψηλής παραγωγικότητας τονίζοντας ότι: «Είμαστε υπέρ της προστασίας της. Είναι σημαντικό να μην αποτελέσει αντικείμενο άλλων επιδιώξεων. Είναι γνωστό ότι ένας κατ’ επάγγελμα αγρότης χάνει την αγροτική του ιδιότητα όταν ξεπεράσει τα 500ΚW, ενώ παράλληλα εσείς δίνετε τη δυνατότητα στους αγρότες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων έως 1MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Απευθύνεται σε λίγους δεδομένου ότι ένας μέσος αγρότης αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια επένδυση και η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς».

-Ως προς την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια υπογράμμισε ότι: «δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα ίδρυσης τους δεδομένου ότι από το 2011 τηρείται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από το Υπουργείο σας» εμμένοντας στην πρόταση μας «να διατυπωθεί καθαρά στο κείμενο του νόμου ότι το τμήμα Επιμελητηρίων θα αφορά μόνο αγροτικές εμπορικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι ήδη μέλη άλλων τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας και όχι τους απλούς αγρότες». `

-Επιπλέον, στο κεφάλαιο για την οργάνωση ομαδικών χώρων σταυλισμού και βοσκήσιμων γαιών, παρατήρησε ότι δεν αναφέρεται στο νόμο «ούτε ο φορέας διαχείρισης των κτηνοτροφικών πάρκων ούτε τι περιλαμβάνει.Τη σταβλισμένη, την ημι- εκτατική ή την εκτακτική;»

Ως προς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είπε ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα τα αναλάβει «το ζητούμενο είναι να έχουν ολοκληρωθεί την 31/12/2025 καθώς επίσης και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των κτηνοτροφικών φορέων».

Για ακόμα μία φορά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο και στα δίκαια αιτήματα τους «με στόχο τον επανασχεδιασμό, την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση με τον τουρισμό, τη μεταποίηση καθώς και τη χορήγηση κινήτρων για την παραμονή των παραγωγών στο επάγγελμα αλλά και στον τόπο τους» και ότι «οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους προσπαθούν ουσιαστικά να διαφυλάξουν την ύπαρξη τους».

Συνοψίζοντας, κατέληξε ότι «από πλευράς του ΠΑΣΟΚ η καταψήφιση επί της αρχής του παρόντος νομοσχεδίου καθίσταται αυτονόητη» δεδομένου ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στη Βουλή διατάξεις που κατά κύριο λόγο διεκπεραιώνουν αποσπασματικές διοικητικές εκκρεμότητες «σε μία δύσκολη συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο της χώρας που είναι πλέον ζητούμενο η αυτονόητη επιβίωση … σε συνδυασμό με την ανυπαρξία σοβαρού σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής».