ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΔΙΣΚΟΙ

Μάνος Χατζιδάκις, “Faccia di Spia” (Κινηματογραφική σουίτα)

Μάνος Χατζιδάκις, “Faccia di Spia” (Κινηματογραφική σουίτα)Με δύο συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η συστηματική παρουσίαση ανέκδοτων και μη μουσικών έργων του Μάνου Χατζιδάκι.

Στο πρώτο μέρος παίχτηκε για πρώτη φορά η μουσική για την ταινία του G.Ferrara “Faccia di spia” από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε το 1975 την σουίτα αυτή για την ομώνυμη ταινία παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία.

To θέμα της ταινίας είναι τα παιχνίδια συνομωσίας των κέντρων εξουσίας και η φυσική αντίδραση των λαών. Ο σκηνοθέτης ακολούθησε τον απόλυτο ρεαλισμό στο σενάριο συνδυάζοντας τα πλάνα μυθοπλασίας με επίκαιρο υλικό της εποχής.

Έμπνευση του συνθέτη έγιναν τα σύμβολα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της πνευματικής ανάτασης αλλά και της βίας της εξουσίας μέσα από μορφές της σύγχρονης ιστορίας που πέρασαν στον ύψιστο ποιητικό κόσμο. Το τελευταίο πλάνο της ταινίας ήταν μια ζοφερή προφητεία που πάγωσε την ανθρωπότητα λίγα χρόνια αργότερα.

Οι στενοί συνεργάτες του συνθέτη λένε ότι πολύ συχνά τον άκουγαν να αναφέρεται στη σουίτα “Faccia di Spia” σαν ένα από τα εξέχοντα έργα του και να διατυπώνει την επιθυμία της έκδοσης του.

Έτσι οι μουσικόφιλοι χρειάστηκε να περιμένουν 40 χρόνια για ν’ ακούσουν για πρώτη φορά το έργο και από σήμερα να μπορούν να το αποκτήσουν και δισκογραφικά.

Η κινηματογραφική σουίτα “FACCIA DI SPIA” κυκλοφορεί έτσι όπως την είχε διαφυλάξει ο ίδιος στο αρχείο του .

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

ΟΡΧΗΣΤΡΑ: όλοι οι μουσικοί συνεργάτες του επί σειρά ετών.
Νίκος Γκίνος – Κλαρινέτο, Σταμάτης Πρωτόπαπας – Φλάουτο, Αναστάσιος Κλαβανίδης – Τρομπόνι, Βαγγέλης Σκούρας – Κόρνο, Σωκράτης Άνθης, Γεράσιμος Ρευμόνδης -Τρομπέτα, Νίκος Λαβράνος, Γιώργος Λαβράνος, Νίκος Κορατζίνος – Κρουστά, Βασίλης Τενίδης – Κιθάρα, Σωτήρης Ταχιάτης – Τσέλο, Ανδρέας Ροδουσάκης – Κοντρομπάσο, Λευτέρης Ψωμιάδης – Πιάνο, Αλίκη Κρίθαρη – Άρπα, Δημήτρης Βράσκος – Βιολί & μαντολίνο, Γιώργος Κινδύνης, Νίκος Κάρδαρης – Βιόλα, Τάσος Διακογιώργης – Σαντούρι, Κλωντ Σιελιέ – Όμποε.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ksf0-NRqqek[/youtube]