ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

Μαντινάδες για τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής – του Γιώργη Σηφάκη (Σιμισακογιώργη)

Άρχισε την Κυριακή η γιορτή κρητικής διατροφής (αντικαθιστώντας πολύ πετυχημένα τον όρο γιορτή του κρασιού) στον δημοτικό κήπο και θα διαρκέσει έως το Σάββατο. Φυσικά διατροφή και κρασί συνδυάζεται και με την μουσική και την διασκέδαση που υπάρχει στο πρόγραμμα και είναι πλούσιο διότι συμμετέχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες και χορευτικοί σύλλογοι.

Εκ μέρους του συλλόγου Κρητών Στιχουργών ‘’ Μιχάλης Καυκαλάς ‘’ συμμετείχα την πρώτη μέρα διαβάζοντας μερικές μαντινάδες που έχουν σχέση με το θέμα δηλαδή την διατροφή και προϊόντα που παράγονται ευτυχώς ακόμα σε αυτόν τον μικρό παράδεισο του πλανήτη που λέγεται Κρήτη. Έναν παράδεισο που δεν πρέπει να τον αφήσουμε να ρημάξει στηρίζοντας τους παραγωγούς, αλλά και καλλιεργώντας οι ίδιοι ένα μικρό μπαξέ με κηπευτικά και φρούτα για δική μας κατανάλωση αντί να αγοράζουμε ότι βλέπουμε μπροστά μας αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.

Τα σαλιγκάρια που εμείς τα λέμε πολύ σωστά χοχλιούς (από την αρχαία λέξη κοχλίας) είναι ένας εξαιρετικός και θρεπτικός μεζές που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Λέει λοιπόν μια μαντινάδα αγνώστου μαντιναδολόγου:

“Ο Κρητικός στην ξενιθιά πόσα λεφτά δεν δίδει
να βρεί μπουμπουριστούς χοχλιούς να φάει με το ξύδι”

Ο ντάκος (λέγεται και κουκουβάγια λόγω σχήματος),το κρητικό παξιμάδι είναι πάλι στη μόδα και σερβίρεται και σε εστιατόρια πολυτελείας διότι αρέσει πολύ καθώς περιέχει βιταμίνες και είναι γευστικότατο ορεκτικό καθώς περιέχει ντομάτα, φέτα, ελαιόλαδο, ελιές και ρίγανη. Έχω γράψει στο παρελθόν μια μαντινάδα με την λέξη ντάκος που λέει

‘’ Θρούλισες την αγάπη μας σαν τον βρεγμένο ντάκο
εδά που σε συνήθισα σαν το βαρύ νταμπάκο ‘’

Για τους τυροκόμους και την διαδικασία παραγωγής φέτας έχω γράψει

‘’Τυροκομώ και τη θωρώ στο γάλα τη μορφή σου
και νυχτοξημερώνεται η σκέψη μου μαζί σου ‘’.

‘’ Τυροκομώ και όνειρα κάνω για εσέ μεγάλα
κι΄είσαι αφορμή πολλές φορές να μου ξυδιά το γάλα ‘’.

Για την απλή αλλά υγιεινή κρητική διατροφή λέω

‘’ Με μια ντομάτα δυο ελιές, τρία παξιμαδάκια
πίνουν στην Κρήτη τσικουδιά και λεν΄ μαντιναδάκια ‘’

Βέβαια τα τελευταία χρόνια ο νεοπλουτισμός και η επιδειξιμανία ας μου επιτραπεί να πω μας επέβαλλαν (εντός εισαγωγικών) να στήνουμε κανονικά τραπέζια για απλές και απρόοπτες παρέες βάζοντας πάνω ένα σωρό άχρηστα και ανθυγιεινά φαγητά και ποτά. Αυτά τα φαινόμενα ευτυχώς άρχισαν να υποχωρούν με την κρίση και ίσως βοηθήσει την τοπική οικονομία και παραγωγή. Σίγουρα βέβαια θα βοηθήσει την υγεία μας και το σωστό σωματικό μας βάρος.

Λέω μια μαντινάδα που έχει σχέση με διατροφή αλλά και με πρόβλεψη που οι παλιοί μας διάβαζαν πάνω στην κουτάλα δηλαδή την κλείδα του πρόβατου.

‘’ Έσφαξα ωζό και διάβασα το μέλλον στην κουτάλα
κι΄ έγραφε ότι βάσανα μας περιμένουν κι΄ άλλα ‘’

Να πούμε όμως και κάτι να γελάσουμε με μια μαντινάδα του Γιώργη Λέκα

‘’ Αν είχεν ήμουν ποντικός κι΄ ήσουν εσύ γραβιέρα
σαφί ψιλοδακαματές θε να΄σαι κάθε μέρα ‘’.

Τελειώνω λέγοντας μια μαντινάδα συμβουλή για όλους μας

‘’Αν θέλεις να περνάς καλά και να΄ χεις την υγειά σου
τρώγε ότι παράγεται αγνό εις τα χωριά σου ‘’

Κάθε βράδυ λοιπόν στον δημοτικό κήπο όλη αυτή την βδομάδα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε καλή μουσική, να δούμε χορευτικά συγκροτήματα και βέβαια να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας ή να κλείσουμε συμφωνίες συνεργασίας με εταιρείες η παραγωγούς που παράγουν αυτά τα προϊόντα. Παράλληλα υπάρχουν εκθέτες με είδη χειροτεχνίας που θα μας εντυπωσιάσουν και βέβαια αξίζουν της στήριξης μας.

Εν κατακλείδι δίνω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που συνετέλεσαν στην οργάνωση και υλοποίηση της εξαιρετικής αυτής έκθεσης (δήμο Ρεθύμνου, περιφέρεια και όσους συμμετέχουν) καθώς επίσης στον πετυχημένο παρουσιαστή του προγράμματος αγαπητό Γιώργο Γιανναράκη.

Ρέθυμνο 3-07-12
Γιώργης Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)