ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Σκηνοθετικές Προσεγγίσεις με τη Μαρία Βαρδάκα στο “The Garage”

Σεμινάριο σκηνοθεσίας με θεματικό άξονα τον Επιθεωρητή του Νικολάι Γκόγκολ!

Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαρτίου

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε για πρώτη φορά στο The Garage τη Μαρία Βαρδάκα, με ένα σεμινάριο σκηνοθεσίας που όλοι εσείς μας έχετε ζητήσει! Μία σημαντική συνεργασία για το The Garage με μία εξαιρετική καλλιτέχνη και δασκάλα!


Διανύουμε ήδη τη δεύτερη εκατονταετία από την μεγάλη τομή που έγινε στο θέατρο στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν η εμφάνιση του σκηνοθέτη και η εδραίωση τού ρόλου του στη θεατρική παράσταση.

Αν δύο ηθοποιοί και ένα πάθος αποτελούν τον θεμέλιο λίθο μιας παράστασης, ο σκηνοθέτης είναι το σκυρόδεμα, η τοιχοποιία, το αρχιτεκτονικό ύφος και η οροφή της. Στο σύγχρονο θέατρο όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν στον σκηνοθέτη, καθώς είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της συνολικής δημιουργίας μιας παράστασης. Ο ρόλος του είναι σύνθετος, πολυδιάστατος και πολυεπίπεδος.

Μερικές από αυτές τις διαστάσεις και τα επίπεδα θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε στο σεμινάριο των σκηνοθετικών προσεγγίσεων, το οποίο θα επικεντρωθεί σε τρεις (από τους) βασικούς πυλώνες της σκηνοθετικής εργασίας:

1) Τη διανομή
2) Την δραματουργική επεξεργασία του κειμένου
3) Την δημιουργία και την εναλλαγή της εικόνας

Ο Επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ, έργο της κλασικής δραματουργίας, μια πολυπρόσωπη και διαχρονική κοινωνικοπολιτική σάτιρα, είναι ένα ιδανικό εργαλείο για να ψηλαφίσουμε τα παραπάνω πεδία.

Οι συμμετέχοντες, ερχόμενοι στο σεμινάριο, πρέπει να το έχουν διαβάσει και να έχουν «επιλέξει» έναν θίασο για τον οποίο θα αναλάβουν να το σκηνοθετήσουν. Ο θίασος μπορεί να είναι αυτός με τον οποίο συνεργάζονται ή ένας φανταστικός, με ηθοποιούς από το σύνολο της σύγχρονης ελληνικής σκηνής (από την Καβογιάννη μέχρι την Γερονικολού και από τον Αρμένη μέχρι τον Τζιόβα).

Σάββατο 7 Μαρτίου 16.00-21.00
Κυριακή 8 Μαρτίου 12.00-17.00

Κόστος 90€ / 75€ για ανέργους, φοιτητές κ σπουδαστές του Garage
80€ / 65€ αντίστοιχα, αν εξοφληθεί ολόκληρο ως τις 03/03

Αυστηρά περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων!
Πληροφορίες – Συμμετοχές: 6932492752
Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη, γίνεται μόνο με προκαταβολή του 50% του κόστους, καθώς θα χρειαστεί προετοιμασία.
Κρατήσεις μέχρι τις 3 Μαρτίου!

Μαρία Βαρδάκα

Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Για 4 χρόνια είχε αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεάτρου Χαλκίδας, για το οποίο σκηνοθέτησε τα έργα: Εκκλησιάζουσες, Αριστοφάνη, Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας, Λαμπίς, Παραμύθι χωρίς όνομα, Καμπανέλλη, Λυσιστράτη, Αριστοφάνη, Ο Άρχοντας των χωματερών και Το κυνήγι του παιχνιδιού, Μαρίας Βαρδάκα. Έχει συνεργαστεί με το Δη.πε.θε. Κοζάνης, για το οποίο μετέφρασε και σκηνοθέτησε το Πορφυρό Νησί του Μ. Μπουλγκάκοφ, έγραψε και σκηνοθέτησε δύο έργα για παιδιά, Ρομπέν των Δασών και Οδύσσεια και δύο έργα με θέματα από την ιστορία της πόλης, Το σπίτι που μιλά και Μητιώ Σακελλαρίου.

Για το Δη.πε.θε. Κοζάνης επίσης σκηνοθέτησε τους Εμιγκρέδες του Σ. Μρόζεκ. Με τη δική της ομάδα (Move your Αrt) μετέφρασε και σκηνοθέτησε το έργο Εσύ και τα Σύννεφά σου του Ε. Βεστφάλ και έγραψε και σκηνοθέτησε ένα έργο για παιδιά Το Κυνήγι του Παιχνιδιού. Για 4 χρόνια ήταν η σκηνοθέτις της θεατρικής ομάδας του Δήμου Άνοιξης Αττικής, για την οποία σκηνοθέτησε τα έργα: Επιθεωρητής, Γκόγκολ, Λυσιστράτη, Αριστοφάνη, Με δύναμη από την Κηφισιά, Κεχαΐδη – Χαβιαρά, Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας, Θεοτοκά.

Έχει συνεργαστεί 4 φορές με το Εθνικό Θέατρο ως βοηθός σκηνοθέτις σε τρεις παραστάσεις του Δ. Μαυρίκιου και σε μία παράσταση του Β. Θεοδωρόπουλου. Για το Εθνικό Θέατρο επίσης σκηνοθέτησε σε αναλογιακή μορφή τρία από τα νέα ελληνικά έργα του 3ου στούντιο συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Κάρολος Κουν Δραματουργίας για την δραματουργική επεξεργασία στην παράσταση του Δ. Μαυρίκιου Το Τερατώδες Αριστούργημα και με το κρατικό βραβείο σεναρίου για την ταινία του Τ. Λυκουρέση, Σκλάβοι στα Δεσμά τους.

Επί 5 χρόνια δίδασκε το μάθημα της Ιστορίας Θεάτρου και της Δραματολογίας στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Περαϊκού Συνδέσμου. Από το 2000 έως σήμερα εργάζεται ως θεατρολόγος στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.