ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Masterclass και εργαστήρια στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Επτά σεμινάρια / masterclass υψηλού επιπέδου προσφέρει το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στους φίλους του. Η συμμετοχή σε όλα – όπως και σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ – είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα αυτά είναι:

«Μικρού Μήκους – Από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωση»
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 / Διάρκεια : 17:00 – 19:30
Από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη και τους συνεργάτες του στην ομάδας παραγωγής της Indigo View.

«Moving Out-of-the frame» / «Κίνηση εκτός πλαισίου».
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 / Διάρκεια : 10:00 – 17:00 (6 ώρες με διάλειμμα 1 ώρας για φαγητό)

«Out-of-the frame moving» είναι ένα βιωματικό σεμινάριο το οποίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον πολυσχιδή τομέα του “performance για κάμερα”.

Εντατικό σεμινάριο πάνω στο performance για κάμερα, με την Φένια Κωτσοπούλου (καλλιτέχνης/αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Lincoln της Αγγλίας).

«CineΓραφήματα / «Διερευνώντας την κινηματογραφική εμπειρία: κοινότητες θεατών».
Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 / Διάρκεια : 09:00 – 13:00

Το masterclass αποτελεί την έναρξη του νέου ετήσιου (Οκτώβριος 2017 – Οκτώβριος 2018) προγράμματος οπτικοακουστικού γραμματισμού και κινηματογραφικής παιδείας CineΓραφήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Συντονίζουν/Εμψυχώνουν οι:

Σταύρος Γρόσδος, Δρ Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση – Α.Π.Θ.
Χαρά Ανδρεάδου, υπ. Δρ Διδακτικής Κοινωνικών Επιστημών – Α.Π.Θ., Ιστορικός-Πολιτισμολόγος

«Με όχημα την Μουσική Ανακαλύπτω τον Άνθρωπο».
Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 / Διάρκεια : 11:00 – 13:00

Ξεκινώντας από το ερώτημα : Τι σημαίνει «μουσικό» ντοκιμαντέρ; Κατατάσσεται ο κινηματογράφος; Κατατάσσεται η τέχνη; Ο εισηγητής θα περιγράψει τους άξονες δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ.

Από τον σκηνοθέτη Άγγελο Κοβότσο δημιουργό – μεταξύ άλλων- των ταινιών «Στρίγγλες», «Encardia, η Πέτρα που Χορεύει».

ΑΥΤΟΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ – ταινία χαμηλού προϋπολογισμού. Η ευθύνη των κινηματογραφιστών (ή των καλλιτεχνών) απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.
Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 / Διάρκεια : 12:00 – 14:00

Σε αυτό το masterclass, ο εισηγητής θα παρουσιάσει δείγματα της δουλειάς του και θα συζητήσει την τέχνη της παραγωγής ταινιών χαμηλού ή μηδενικού κόστους, υψηλής ποιότητας και τεχνικών προδιαγραφών. Στη συνεδρία των ερωταπαντήσεων θα εστιάσει τη συζήτηση στο τελευταίο του ντοκιμαντέρ «722ΤΜΧ, Τάγμα Μηχανικών» και στο πώς η τοπική κοινωνία της Αλεξάνδρειας έχει ανταποκριθεί στην προσφυγική κρίση.

Από τον Γιάννη Κουφονίκο – σκηνοθέτη | Καθηγητή Πανεπιστημίου Edge Hill.

Εργαστήριο Σκίτσου από μέλη της Ένωσης Ελλήνων Γελοιογράφων με αφορμή την έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό «Το Μετέωρο Βήμα» που φιλοξενεί το Φεστιβάλ.

Με αφορμή την έκθεση για το προσφυγικό «Το Μετέωρο Βήμα» που συνδιοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Γελοιογράφων και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ομάδα της ένωσης θα παρουσιάσει εργαστήρια σκίτσου στο χώρο της έκθεσης.
Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από μέλη της Ένωσης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Κρητικό λαούτο, από το χθες στο σήμερα / Ηλεκτρικό λαούτο, η γέννηση ενός οργάνου.
Μία παρουσίαση που αφορά στην ιστορία και την επικαιρότητα του δημοτικού (ακουστικού) οργάνου, καθώς και στο δημιουργικό πέρασμα στον ηλεκτρικό ήχο, με την κατασκευή του ηλεκτρικού λαούτου. Η παρουσίαση περιλαμβάνει ομιλία και μουσικά παραδείγματα.
Από τον μουσικό και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης – Δημήτρη Σιδερή.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις περιγραφές των masterclass και των εργαστηρίων, καθώς και τα βιογραφικά των εισηγητών, στο site του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων https://www.chaniafilmfestival.com/masterclasses2017

Τόσο τα master class όσο και τα εργαστήρια μπορούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων οπότε θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ μέσω της αντίστοιχης φόρμας που υπάρχει στο www.chaniafilmfestival.com

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / MASTERCLASS ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ.

5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

http://www.chaniafilmfestival.com

Το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και η εκπαιδευτική δράση CineΜαθήματα τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας στηρίζονται από την Βουλή των Ελλήνων.

Αποτελούν συνδιοργάνωση από τους :

Περιφέρεια Κρήτης
Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Δήμο Χανίων
Δήμο Πλατανιά,
οργανώνονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης με την συνεργασία και την υποστήριξη σημαντικών φορέων του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης.