ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ατσιποπούλου στον περιβαλλοντικό σταθμό της Φινοκαλιάς Λασιθίου

Την Τρίτη 4 Απριλίου 28 μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια κυρία Ελένη Περπιράκη και τον καθηγητή Βιολόγο Στυλιανό Κολυβάκη, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EDU4Clima

Η ημερίδα ξεκίνησε σε ένα ανακαινισμένο κτήριο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν Δημοτικό σχολείο, στην καρδιά του χωριού Νοφαλιά, 8 χιλιόμετρα βόρεια της Νεαπόλεως Λασιθίου. Στόχος του προγράμματος ήταν, αρχικά, να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και, τελικά, να μπορέσουν να μάθουν με βιωματικό τρόπο τους παράγοντες, τις αιτίες και τις επιπτώσεις της. Απώτερος σκοπός είναι να επιστρέψουν οι μαθητές – πρεσβευτές του σχολείου μας στις τάξεις τους και με τη σειρά τους να αποτελέσουν οι ίδιοι τους επιμορφωτές του προγράμματος στους συμμαθητές τους.

Η επιμορφωτική ημερίδα ξεκίνησε με παρουσίαση βίντεο που περιέγραφε με εκλαϊκευμένο ύφος τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής και, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν πειράματα στα οποία συμμετείχαν ενεργά όλοι οι μαθητές μας. Τα παιδιά εκτέλεσαν τα πειράματα με επιτυχία και κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, τα οποία έδειξαν ότι κατανόησαν πλήρως τους μηχανισμούς που οδηγούν στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη).

Στο κλείσιμο της ημέρας, οι διοργανωτές μάς ξενάγησαν στον περιβαλλοντικό σταθμό του Φινοκαλιά, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά όργανα μέτρησης περιβαλλοντικών ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων αέριων συστατικών. Παρατήρησαν real time τα επίπεδα CO2, μεθανίου και άλλων ουσιών στην ατμόσφαιρα του σταθμού.

Επόμενος στόχος του προγράμματος είναι η διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας που αποκόμισαν οι 28 μαθητές μας στους συμμαθητές τους στο σχολείο μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δρ. Νίκο Καλυβίτη, ερευνητή στο εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, καθώς και τους υποψήφιους διδάκτορες, για τη φιλοξενία τους, το φιλικό και συνεργατικό κλίμα που επικράτησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης και τη παράθεση κολατσιού και χυμού στο διάλειμμα.