Μαθητές του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου επισκέφτηκαν το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης, φιλοξένησε μια διαφορετική «παρέα» φίλων της Κρητικής Γαστρονομίας.

Μαθητές του ΕΠΑΛ Ρεθύμνου επισκέφτηκαν το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη32 μαθητές της τρίτης τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου Ρεθύμνης με συνοδό την κα. Πατραμάνη Όλγα, και ξεναγούς την υπεύθυνη του κέντρου κα Σταυρουλάκη Ασπασία και τον Αρχιμάγειρα Παναγιωτάκη Μιχάλη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής, είχαν μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την ξενοδοχειακή κουζίνα και την ένταξη των Κρητικών συνταγών και πιάτων στον τουρισμό.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ κατεύθυνσης Τουριστικών επαγγελμάτων, στα πλαίσια του μαθήματος «Σύνθεση Εδεσματολογίου» είχαν την ευκαιρία να βγουν από τις μαθητικές αίθουσες, και να συναντήσουν έναν καταξιωμένο επαγγελματία του κλάδου εστίασης, με εμπειρία στην ξενοδοχειακή κουζίνα, σε μια ευρύτερη κουβέντα σχετικά με την Κρητική Γαστρονομία, τα Κρητικά μενού στις επαγγελματικές κουζίνες, τα οφέλη που προκύπτουν από την διαφοροποίηση των μπουφέ και την κάρτας στα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων.

Σημαντικό είναι πως οι μελλοντικοί επαγγελματίες του τουρισμού, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα της τοπικής μας κουζίνας και παρακολούθησαν με προσοχή ένα διαφορετικό μάθημα αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση στον τουρισμό και βλέποντας έμπρακτα πως το μέλλον του τουριστικού κλάδου στην Κρήτη στηρίζεται στις ποιοτικές επιλογές και υπηρεσίες στον τομέα της εστίασης, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής μας κουζίνας.

Το μάθημα έκλεισε με μια σπουδαία παρουσίαση παρασκευής ενός διαφορετικού ντάκου, μετατρέποντας τη φημισμένη παραδοσιακή κρητική σαλάτα σε μια πιο γκουρμέ εκδοχή με τα ίδια ακριβώς υλικά και εξασφαλίζοντας ένα εύκολο σερβίρισμα και μια διαφορετική παρουσία.

Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, σημαντική είναι η προσπάθεια σήμανσης και πιστοποίησης χώρων μαζικής εστίασης και ξενοδοχειακής κουζίνας από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, με το σήμα ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, που δίδεται σε επιχειρήσεις που αποδεικνύουν την χρήση τοπικών προϊόντων και κρητικών συνταγών στο μενού που προσφέρουν. Πληροφορίες στο www.cretannutrition.gr

Παράλληλα, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας υλοποιούνται δράσεις με σκοπό την διατήρηση της ταυτότητας της Κρητικής κουζίνας ώστε να μετεξελιχθεί η Κρήτη σε διεθνή γαστρονομικό και οινικό προορισμό.

  • Χώρος προβολής – εκθετήριο των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»
  • Χώρος γευσιγνωσίας των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»
  • Επισκέψεις ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής (κατόπιν συνεννόησης)
  • Λειτουργία βιβλιοθήκης ανοιχτή στο κοινό
  • Info point – πληροφοριακό υλικό για την Κρητική διατροφή, τις παραδοσιακές συνταγές και τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»
  • Γαστρονομικές επιδείξεις από chefs, μαγείρους ή συνεταιρισμούς (κατόπιν συνεννόησης)
  • Παραχώρηση του χώρου και του εξοπλισμού σε συλλογικές δράσεις που έχουν σκοπό τη διάδοση της Κρητικής κουζίνας και την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων

Για περισσότερες πληροφορίες, για οργανωμένες επισκέψεις και για το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας,
Κτίριο Μανουσάκη, Αργυρούπολη
Τηλ 28310 81252 – 6979552591
kkg.crete@gmail.com